2024. március 29., péntek

Cselekvés az ígéretek mentén

A VMSZ képviselői beszámoltak a helyi önkormányzat kétéves tevékenységének főbb elemeiről

A választási ígéretek megvalósítása és Szabadka város teljes körű fejlesztése állt a helyi hatalom részét képező Vajdasági Magyar Szövetség tevékenységének középpontjában az elmúlt két évben, hangzott el a párt képviselőinek pénteken megtartott, a helyi önkormányzat kétéves munkáját értékelő sajtótájékoztatóján.

Horvát Tímea alpolgármester azzal kezdte beszámolóját, hogy emlékeztetett az állapotokra, amelyek az aktuális városi hatalom megalakulását megelőzően uralkodtak az önkormányzatban: a város számláján két évvel ezelőtt 16 millió dinár volt, a kötelezettségek pedig 269 millió dinárt tettek ki. Ehhez képest a város ma kötelezettségeit kizárólag a folyó bevételeiből fedezi, számláján megközelítőleg 200 millió dinár van, a 2017-es költségvetés pedig 90 százalékban valósult meg, amelynek függvényében a tavalyi minősült az elmúlt öt év leghatékonyabb büdzséjének, emelte ki Horvát Tímea. Mint hozzátette, a párt helyi képviselői a VMSZ választási célkitűzéseire a jövőben ugyanúgy prioritásként tekintenek, mint az eddigiekben is. Ezek között mindenféleképpen elsőbbséget élveznek a nagyberuházási projektumok, emelte ki az alpolgármester.

Az elmúlt két évben 850 millió dinárt sikerült biztosítani köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati forrásokból a Népszínház épületére, az Y-elágazásra pedig 347 millió dinárt – utóbbi útszakasz a tervek szerint 2020-ban köti össze a kelebiai határátkelőt a 10-es közlekedési folyosóval –, sorolta a legnagyobb beruházásokat az alpolgármester, majd a Palics idegenforgalmi jellege erősítésének céljával kidolgozott és támogatott projektumokra tért ki. Elmondása szerint 2016 decembere és 2017 decembere között a település infrastrukturális fejlesztésére és a beruházásokra 130 millió dinárt biztosítottak, felújították a termálfürdőt, a Nagyparkot, a Nyári Színpadot, és megteremtették a különböző sportpályák rendezésének a feltételeit.

Újhelyi Ákos, Horvát Tímea és Osztrogonác Simon (Fotó: Gergely Árpád)

Újhelyi Ákos, Horvát Tímea és Osztrogonác Simon (Fotó: Gergely Árpád)

– Programunk egyik kiemelt tétele a palicsi Wellnessközpont megépítése. A munkálatok még idén elkezdődnek, az első szakaszra 320 millió dinárt terveztünk be, a következő évben pedig 600 millió dinárt biztosítunk erre a projektumra. A Wellnessközpont egyik része reményeink szerint már 2019 nyarán megnyitja kapuit a látogatók előtt. A KfW Bankkal 6,5 millió euró értékben írtunk alá szerződést, ennek az összegnek egy részét Palicson 21 kilométernyi csatorna- és szennyvízelvezető hálózat kiépítésére fordítjuk. A határon átnyúló együttműködés keretében valósul meg Palicson a Magyar Művelődési Ház megépítése. Utóbbi kapcsán megerősíthetem, hogy jövő héten írják alá a szerződést a kivitelezővel, majd az alapkő elhelyezését követően a munkálatok reményeink szerint még idén elkezdődhetnek. A projektum összértéke 870 ezer euró. A Zsinagóga felújításáról se feledkezzünk meg, Magyarország kormánya 293,5 millió dinárral, a Szerb Köztársaság 96 millió dinárral, Szabadka pedig 25 millió dinárral támogatta a munkálatokat. A Szabadkai Közkórház angio-termének a jelentősége is hatalmas, Vajdaságban három város kórházának biztosítottak tartományi pénzeszközökből ilyen műtőt. Pillanatnyilag folyamatban van a Közkórház teljes felújítása tervdokumentációjának a kidolgozása. Az ipari parkban tavaly négy új csarnok nyílt meg, pillanatnyilag az ebben az övezetben működő vállalatok 6 ezer személyt foglalkoztatnak. A 2016 júniusa és az idei június közötti időszakban a különböző szintekről, a helyi költségvetés mellett, projektumok megvalósítására lehívott pénzeszközök 1,88 milliárd dinárt tesznek ki – taglalta Horvát Tímea.

Az alpolgármester elmondása szerint a VMSZ a jövőben is választási ígéretei mentén kíván tevékenykedni, majd reményét fejezte ki, hogy az érdekképviselet hatékony megvalósításának érdekében a polgárok az elkövetkezendőkben is támogatják a pártot. Mint hozzátette, továbbra is prioritás marad a kommunális infrastruktúra fejlesztése, az iskolák, óvodák és művelődési házak felújítása, valamint a munkahelyteremtés, majd ezt követően köszönetet mondott az eddigi támogatásért Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, a VMSZ köztársasági és tartományi parlamenti képviselőinek, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

CSÖKKENT A MUNKANÉLKÜLIEK ARÁNYA

A folytatásban nyilatkozó Újhelyi Ákos, a Városi Tanács gazdasággal megbízott tanácsosa a gazdaság területén elért eredményekről számolt be, külön hangsúlyt fektetve a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Szabadka Város Foglalkoztatási Tanácsával együttesen kiírt három pályázatára, mivel értékelése szerint ezek hitelesen szemléltetik a VMSZ gazdasági terveinek a gerincét alkotó célkitűzések egyikének, a foglalkoztatottak száma növelésének a megvalósítását. Az önkormányzat a helyi foglalkoztatási akcióterv mentén tavaly 20 millió dinárt fordított munkahelyteremtésre, idén pedig 27 millió dinárt. A júniusban meghirdetett pályázatok a közmunkaprogramra – 86 személy kaphat munkát –, a hátrányos helyzetű munkavállalók alkalmazására – 17 vállalatban 23 munkanélküli kaphat munkát –, valamint az önfoglalkoztatásra – start up vállalatok keretében – vonatkoznak. Az utóbbi két pályázat még nyitva van, jegyezte meg Újhelyi Ákos. Mint hozzátette, Szabadkán soha nem volt annyira alacsony a munkanélküliek aránya, mint tavaly, illetve idén, jelenleg 11 százalékot tesz ki, míg például 2010-ben 26 százalék környékén alakult. Újhelyi Ákos ígérete szerint a helyi beruházói légkör a jövőben is pozitív irányba változik, amelynek egyik eredménye az lesz, hogy még az eddigieknél is több polgár találhat megfelelő munkalehetőséget.

FEJLŐDIK A MEZŐŐRSZOLGÁLAT

Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tanácsosa a köztársasággal és a tartománnyal együttesen megvalósított projektumok lajstromából egyebek mellett a jégvédelmi rendszer fejlesztését és a kapcsolható eszközök vásárlásának a támogatását emelte ki. Ami a jégvédelmi rendszert illeti, a 23 kilövőállomásból pillanatnyilag 18 működőképes. Az elmúlt két évben igyekeztek ismét hatékonnyá tenni a mezőőrszolgálatot, utóbbinak a színvonalát mostanra elfogadhatóvá sikerült felfejleszteni, emelte ki Osztrogonác Simon, majd kilátásba helyezte egy olyan hűtőház megépítését, ahol a vonatkozó európai uniós mércékkel és a szerbiai jogszabályokkal összhangban részlegesen feldolgoznák az elpusztult állatok tetemét, hiszen ezek elszállítása jelenleg hatalmas terhet ró az önkormányzat illetékeseire. A mezőgazdasági költségvetés legnagyobb részét a mezőutak karbantartására és javítására fordítják, tavaly 52 millió dinárt költöttek erre, idén pedig 53 millió dinárt fognak.