2024. április 20., szombat

Fogyaték és szexualitás

Törökbecsén folytatódott a fogyatékkal élő nők jogait vizsgáló adatgyűjtés

Az Iz Kruga – Vojvodina elnevezésű, fogyatékkal élő nőket támogató szervezet az Egyesült Nemzetek Népesedésügyi Alapjának (UNFPA) szerbiai szervezetével az ország tíz városában folytat adatgyűjtést arról, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a fogyatékkal élő nők szexuális és gyermekvállalási jogaik tekintetében.

Az aktivisták Raška, Zaječar és Csúrog után tegnap Törökbecsén folytatták a munkát, amelyben a helyi roma szervezet nyújtott nekik támogatást.
Az adatgyűjtésre a Szerbiában élő személyek autonómiája, hangja és részvétele elnevezésű, ENSZ által támogatott, októberig tartó projektum keretében került sor. A kutatás amellett, hogy feltárja a fogyatékkal élő nőknek a szexualitás, a nőgyógyászat és a gyermekvállalás terén tapasztalt nehézségeit, valamint a terhességgel, a szüléssel, az anyasággal, az egészségügyi ellátással és a gyerekneveléssel kapcsolatos tájékozottságukat és véleményüket, egy a fogyatékosságról szóló portál és a közösségi háló segítségével szeretné tájékozottabbá tenni nemcsak a fogyatékosok közösségét, hanem a környezetüket is ezekkel a kérdésekkel kapcsolatosan. A begyűjtött és kielemzett információk alapján az egészségügyi intézményeknek készítenek majd ajánlásokat a fogyatékkal élő nők magasabb szintű ellátására.
– Olyan téma ez, amelyről az eddigi tapasztalataink szerint nem beszélnek még családi körben sem. A nőgyógyászati szolgáltatásokhoz is nehezebben jutnak hozzá a fogyatékkal élők, mert megtörténik, hogy az épületeket nem tudják megközelíteni, vagy a nőgyógyászati rendelőben nincs hidraulikus vizsgálóasztal, esetleg az egészségügyi dolgozó nem elég tájékozott ezen a téren. Ezzel a kutatással azt szeretnénk elérni, hogy az egészségügyi intézmények felszereltsége és megközelíthetősége, az alkalmazottak felkészültsége és a fogyatékkal élők tájékozottsága is jobb legyen a jövőben – mondta el érdeklődésünkre Ankica Dragin, a fókuszcsoportos beszélgetések vezetője.
Az Iz Kruga – Vojvodina női civil szervezet azzal a céllal jött létre, hogy támogatást nyújtson az erőszakot és diszkriminációt elszenvedő fogyatékkal élő személyeknek, különösen pedig a többszörösen hátrányos helyzetben lévő, fogyatékkal élő nőknek. Egy a szervezet tagjai által írott könyv tanúsága szerint a nők ezen csoportjának erősen csorbulnak a jogai a vizsgált területeken, életüket ugyanis alapjaiban befolyásolja az a hagyományos értékrend, mely szerint a házasságkötés és a gyermekszülés határozza meg egy nő sikerét, illetve társadalmi elfogadottságát. Ha egy patriarchális közösségben nem tudnak megfelelni ezeknek az elvárásoknak, gyakran a szerelemre, a szexualitásra és a személyes önmegvalósításra való jogukat is elvitatják tőlük.