2024. április 18., csütörtök

Segítenek a hollandok

Önkéntes fiatalok dolgoznak a bácsfeketehegyi Izida székházának szépítésén

A héten lelkes holland fiatalok szállták meg az Izida Anya és Gyermekvédelmi Társulat székházát, és önkéntes munkával segítik az egyesületet.

Lelkes önkéntes munka folyik (Lakatos János felvétele)

Lelkes önkéntes munka folyik (Lakatos János felvétele)

A Hulp Oost Europa (HOE) Alapítványon keresztül 20 fiatal és 7 felnőtt kísérő érkezett Bácsfeketehegyre a holland Goere Oven szigeten található Dirksland városkából. Jeanine te Klooster, a csoport egyik vezetője arról számolt be lapunknak, hogy szervezetük számos kelet-európai országban nyújt segítséget önkéntes munkán keresztül, már 15 éve.

– Mint vallásos szervezet fontosnak tarjuk, hogy segítsünk. Az önkéntes munka révén nemcsak segítünk, hanem tanulunk egymástól, és megismerjük egymás kultúráját. Mi is nagyon sokat tanulunk házigazdáinktól, és ők is mitőlünk. Az itteni utunkat jótékonysági akciókból pénzeltük. Ezeket a fiatalok segítségével hajtottuk végre a településünkön. Nagyon áldásos dolognak érzem, hogy az ottaniak fontosnak tartották, hogy fiataljaink eljöjjenek Szerbiába és segítsenek – mondta el Klooster, majd arról is beszélt, hogy az itteni élet lassabbnak tűnik számukra az otthoninál.

– Hollandiában minden jól szervezett és jól ellenőrzött. Itt nem tűnik úgy, hogy minden ellenőrzés alatt lenne, de lehet, hogy ez nem is annyira rossz. Az itteni emberek nagyon barátságosak, akárcsak a hollandok. Viszont, ha odahaza azt mondjuk, hogy megcsinálunk valamit, akkor azt meg is csináljuk. Itt viszont talán megcsinálják, talán nem, ilyen módon minden nap meglepetés – véli a holland csoportvezető.

Az önkéntesek igen hasznos munkát végeznek, amiért az Izida nagyon hálás, mondta el lapunknak Papp Julianna, a társulat elnöke.

– Nagy öröm számunkra, hogy az idei évben is fogadhatunk önkénteseket, mert ez által is érezzük, hogy nem vagyunk egyedül. Az Úr csodásan működik, mondja a református ének, és ezt mi most megtapasztaljuk. Azok a sérült gyerekek és fiatalok kapnak most segítséget, akiknek a leginkább szükségük van rá. A HOE Alapítvány már évek óta támogat bennünket, és az önkéntes munka mellett pl. biztosított számunkra fűtési rendszert, anyagilag támogatta a tető felújítását, stb. Az idei évben a holland fiatalok a mi felhasználóinkkal közösen dolgoznak az épület utcafronton lévő falának bemeszelésén. Fontos megjegyezni, hogy a munka mellett ők biztosítják a szükséges anyagokat is. Az ausztrál nagykövetségtől kaptunk három számítógépet, amit idáig nem tudtunk beüzemelni. Most három fiatal holland számítógép-szakértő vállalta, hogy beüzemelik őket, és kialakítanak egy számítógépes rendszert. Ez is nagy segítség, mert felhasználóink itt megtanulhatják a számítógép használatát. A mai világban ez nagyon fontos – fogalmazott Papp, majd azt is elmondta, hogy holland fiatalok nem csak az Izidának segítenek: egy csoportjuk a református egyház egyik épületének felújításán dolgozik, egy másik csapat pedig a verbászi templom kerítésén. A fiatalok a jövő hét végén utaznak haza.