2024. április 25., csütörtök

Bizonylat érkezett New Yorkból

New Yorkban tegnap közzétettek egy listát, amelynek tartalmát Györe László táborában elégedettséggel olvashatták. Hivatalossá vált, hogy a zentai teniszező alanyi jogon lehet ott a US Open főtábláján. Györe ezzel egy sajátságos, mini Grand Slamet teljesített, hisz a New York-i lesz zsinórban a negyedik nagy tornája, az újabb alkalom tehát, hogy végre a lehető legmagasabb szinten is meccset nyerjen.

Az umagi 2. fordulóban a német Max Marterer felett aratott győzelem után New York már nem lehetett kérdéses, de a lista most bizonylat arról, hogy nem kell a selejtezőben gyötrődni. Lehetséges, hogy a szerda esti győzelem és az amerikai lista serkentő hatással lesz a jelenleg a ranglista 100. helye táján ingázó zentaira. Az umagi két meccsen mutatott jó játék – Marterer ellen a saját első adogatásán csak öt pontot engedélyezett – Györének esélyt ad a negyeddöntőben is, noha eleve a 25 éves olasz Marco Cecchinato, a Roland Garros idei elődöntőse és a budapesti 250-es torna bajnoka a fogadóirodák favoritja. Nem lehet könnyű a szicíliaival, aki az idén olyan ismeretlen vagy középszerű játékosok ellen is veszített, mint Moraing, Mousley, G. Melzer, Ofner, Andreozzi és Lacko, és kikapott Fucsovics Mártontól és Nikola Milojevićtől is, de a párizsi negyeddöntőben legyőzte Novak Đokovićot, korábban pedig David Goffint és Fabio Fogninit is, és challenger szintű teniszezőből a top 30 tagja lett. Györe és Cecchinato jól ismerik egymást, hisz tavaly a milánói challenger döntőjében már találkoztak. Akkor az olasz nyert, most azonban Györén lehetne a sor, s ezzel együtt a Cecchinatóéhoz hasonló szép emelkedés a ranglistán is, hogy a következő Australian Open előtt már ne kelljen gondban lenni, mit mutat a benevezési lista.

Sikeres volt Umagban Dušan Lajović is, aki a 2. fordulóban a spanyol Albert Ramost verte, a negyeddöntőben pedig az argentin Guido Pellával találkozik.

A 17 éves Olga Danilović, aki a múlt héten Németországban negyedszer nyert ITF-tornát, sikerrel rajtolt a csehországi Olomouc 80 ezres összdíjazású versenyén is. A belgrádi teniszezőnő a gyönge első játszma után magabiztosan verte a cseh Jesika Malečkovát, amivel a ranglistán megelőzte az újvidéki Dejana Radanovićot, és Szerbia második legjobbja lett. Danilović a 2. fordulóban a valamivel magasabban rangsorolt 21 éves francia Fiona Ferróval találkozik, aki júniusban Padovában és Montpellier-ben nyert 25 ezres tornákat. Ez a meccs kiváló teszt lesz a negyeddöntőre, ahol a győztesre a 2. kiemelt ukrán Katerina Kozlova vár.