2024. március 28., csütörtök
EURÓPAI FILMEK 25. FESZTIVÁLJA, PALICS–SZABADKA

A Lány lett a legjobb film

A Párhuzamok és ütközések programrészben a Csuja László rendezésében készült Virágvölgy című filmet díjazta a zsűri

A palicsi filmfesztivál legjobb alkotása, azaz Arany Torony díjasa a Lukas Dhont rendezte Lány című belga–holland koprodukcióban készült film lett. Így döntött a fő versenyprogram zsűrije, amelynek tagjai Enyedi Ildikó magyar rendező, Ibrahim Koma francia színész, Ieva Norvilienė litván producer és színész, Marinus Groothof holland forgatókönyvíró és rendező, valamint Nataša Ninković trebinjei születésű színész voltak. Indoklásuk szerint azért, mert ez az alkotás teljes képet ad egy komplex problémáról, ráadásul mindezt sztereotípiák nélkül és őszintén teszi, ami miatt a film mind a nézőket, mind a zsűrit meghatotta. A filmet a fesztivál második napján tekinthette meg a közönség.

A legjobb rendezőnek járó díjat Rasmus Kloster Bronak ítélték oda a Cutterhead című dán alkotásáért, különdíjat pedig a Karmen és Lola spanyol film kapta, amely Arantxa Echevarría rendezésében készült.

A FIPRESCI zsűri tagjai, Tonči Valentić horvát újságíró, Nina Sputnitskaya orosz, és Massimo Lechi olasz filmkritikusok, a Stéphane Brizé rendezte Háborúban című francia alkotásnak ítélték oda a legjobb filmnek járó díjat.

A Párhuzamok és ütközések szintén versenyjellegű programrészt ezúttal is a Szabadkán vetítették. Itt a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűrit Chiara Spagnoli Gabardi, Pavlina Jeleva és Maja Bogojević alkotta. A döntésük értelmében ebben a programészben a legjobb film a Csuja László rendezésében készült Virágvölgy című magyar alkotás lett.

Magyar filmek a fesztiválon

A filmfesztivál utolsó előtti napján, a Cutterhead után, versenyprogramban láthattuk a Genezis című magyar filmet is, amelynek a rendezőjével, Bogdán Árpáddal pénteken beszélgethettek az újságírók.

– 2008–2009-ben a BBC-nek készítettem egy dokumentumfilmet egy roma sorozatgyilkosságról, amelynek elkapták az elkövetőit. Ez a téma nagyon sokkoló volt a számomra, de már akkor is gondoltam arra, hogy erről filmet rendeznék, amelyben általában a gyűlöletről szerettem volna beszélni, és nem feltétlenül a romákról – hallottuk a rendezőtől.

Ugyanezen a napon az új magyar filmeket bemutató programrészben a Poltzer Péter rendezésében készült Férfikor című filmet tekinthették meg a nézők. A filmfesztivál pénteki sajtótájékoztatójára érkezett Vass Péter a családjával, akik szintén szerepeltek a filmben.

– Nagyon kellemes forgatás volt, konkrét forgatókönyv nem létezett, a rendezőnek mozaikszerű elképzelései voltak, amelyeket megpróbáltunk átvetíteni az életemre – mondta el egyebek mellett az alkotás létrejöttével kapcsolatban Vass Péter a sajtótájékoztatón.