2024. április 25., csütörtök
EURÓPAI FILMEK FESZTIVÁLJA – PALICS

Szerelmes roma lányok

Arantxa Echevarría: Carmen és Lola

Carmen és Lola tizenéves roma lányok. Mindkettejük szülei piacozásból élnek. A két lány is a piacon találkozik egymással először, s csakhamar megkedvelik egymást. Carmen nem jár iskolába, a legtöbb roma lányhoz hasonlóan ő is fodrászszalonban szeretne elhelyezkedni, jelenleg éppen az eljegyzésére készül, és szigorú anyai felügyelet mellett a háztartásvezetést tanulja. Lola visszafogottabb egyéniség, zárkózottsága mögött azonban lázadó habitus rejlik: édesapja rosszallása ellenére, egyetlen romaként az osztályában, iskolába jár; sokat kószál egyedül a városban, s a környék elhagyatott részein színes falfirkákat készít; és ha csak teheti, nem megy templomba, ahol a közösséghez való tartozást erősítő áhítatgyakorlat mellett férjhezmenetele céljából fiúkkal ismerkedhetne meg, Lola ugyanis egy kicsit „más”: őt a lányok vonzzák.
A spanyol Arantxa Echevarría meglehetősen kényes témát dolgoz fel Carmen és Lola című bemutatkozó alkotásában. A címszereplő lányok sokszorosan hátrányos helyzetben vannak: melegekként és romákként is kisebbség tagjai, ráadásul nők, ami további hátrányt jelent egy kifejezetten patriarchális közegben, amilyen a roma közösség. A film szinte dokumentarista jelleggel mutatja meg a helyi roma szokásokat, életmódot és értékrendet, nemkülönben a többség viszonyulását a romákhoz, akárcsak a romák véleményét a fehér emberekről. A film első részében a kamera többnyire csak kíséri az ábrázolt világot, amelynek során a néző az amatőr színészek által hitelesen megjelenített romák mindennapjaiba nyer betekintést, a két lány közötti gyengéd érzelmek elmélyedésével azonban a kamera átveszi az elbeszélő szerepet, s immár a súlyos tabukkal szembemenő, nemiségüket ösztönösen megélő lányokra összpontosít. A főhősök szerepében Zaira Morales és Rosy Rodríguez kiválóan keltik életre a vágyaik és a társadalmi elvárások közt vergődő két lányt.
A patriarchális roma kultúrában erősen meghatározott a nő szerepe, bármiféle eltérés a megkövetelt viselkedésmintától megvetést és kiközösítést jelent a normaszegő számára. Nem véletlenül hangzik el a filmben, hogy a roma nőknek még saját álmaik sincsenek. A mű azt tanúsítja, hogy még ma is, a szabadságjogok és a sok helyen – többek között a történetnek helyszínt adó Spanyolországban is – bevezetett melegházasságok korában, mennyire nehéz a kitörés és önmagad elfogadtatása egy meglehetősen zárt, előítéletekkel terhelt közösségből. Ahol a tanulást feleslegesnek, az iskolát a drogfogyasztás és az italozás melegágyának, az okostelefont pedig a legfőbb gonosznak tartják. Ahol a nő feladata gyermeket szülni és gondját viselni a családnak, s ahol egy életre szól az apai átok: „Nem vagy a lányom, nem vagy roma, nem vagy semmi!”

Rendező és forgatókönyvíró: Arantxa Echevarría. Producer: Pilar Sánchez Díaz, Arantxa Echevarría. Operatőr: Pilar Sánchez Díaz. Vágó: Renato Sanjuán. Zene: Nina Aranda. Szereplők: Zaira Morales, Rosy Rodríguez, Moreno Borja, Rafaela León, Carolina Yuste. 105 perc, 2018, Spanyolország.