2024. március 29., péntek

Bekérették a görög nagykövetet a moszkvai külügyminisztériumba

Bekérették pénteken a görög nagykövetet a moszkvai külügyminisztériumba, és kifejezték Oroszország határozott tiltakozását az athéni oroszellenes nyilatkozatok, továbbá amiatt, hogy Görögországból orosz diplomatákat utasítottak ki - közölte az orosz külügyi tárca.

"Július 20-án az orosz külügyminisztériumba bekérették Andreász Fríganaszt, a Görög Köztársaság oroszországi nagykövetét, s kifejezték számára Moszkva határozott tiltakozását a görög fél oroszellenes nyilatkozatai kapcsán, amelyek két orosz diplomata kiutasításával, illetve a két másik beutazásának megtiltása körül kialakult helyzettel állnak összefüggésben" - olvasható a tárca közleményében.
Andrej Maszlov, Oroszország athéni nagykövete csütörtökön bejelentette, hogy Moszkva is diplomaták kiutasításáról döntött, részleteket ugyanakkor nem közölt.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán válaszlépésekkel fenyegette meg Görögországot, miután Athén kiutasított orosz diplomatákat.
Dimítrisz Canakópulosz görög kormányszóvivő egy korábbi lapjelentést követően megerősítette, hogy Görögország kiutasít két orosz diplomatát, két másiknak pedig megtiltja a belépést az országba a státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységük miatt. Athén szerint az érintettek megpróbálták aláásni a Macedónia névváltoztatásáról kötött görög-macedón megállapodást.