2024. április 25., csütörtök

2021-től Szerbia több pénzre számíthat

Oettinger: Közös cél, hogy Szerbia 2025-ben az Európai Unió teljes jogú tagja legyen

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos kijelentette, Szerbia 2021-től több pénzt remélhet az előcsatlakozási alapokból. Hozzátette: Szerbiának folyamatosan a gazdasági fejlődésen kell dolgoznia annak érdekében, hogy az egységes piacon partnerként mutatkozzon be, és több befektetőt vonzzon ide.

A Szerbiai Rádió és Televízió kérdésére, mely szerint 2021-től Szerbia számíthat-e több pénzre, Oettinger azt válaszolta:

– Igen, szoros az együttműködés Federica Mogherinivel és Johannes Hahnnal. Szeretnénk megszilárdítani a reformokat és finanszírozni azokat a projektumokat, amelyek segítik a nyugat-balkáni térség fejlődését. A támogatás egymilliárd euró körül mozog, ami 25 százalékkal több az eddigieknél – mondta Oettinger. Kiemelte: közös törekvés, hogy Szerbia 2025-ben az Európai Unió tagja legyen.

– Az európai uniós integráció a tárgyalási fejezetekkel áll kapcsolatban, és amikor megegyezésre jutunk, a tervünket módosítjuk – tette hozzá Oettinger.

Elmondása szerint Szerbia számára az integrációs folyamatban a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy elérje az európai életszínvonalat, felvegye a versenyt az egységes piacon. Számukra elsődleges célnak számít, hogy ebben segítsék Szerbiát.

– Ez igen összetett feladat, főleg amikor a versenyképesség növeléséről beszélünk. Szerbiának folyamatosan a gazdasági fejlődésen kell dolgoznia. Mindezt azzal a céllal, hogy 2025-ben teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak. Ez függ mindkét fél, Szerbia és az EU fejlődésétől egyaránt – húzta alá Oettinger.

Arra a kérdésre, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd akadályt jelent-e az integrációs folyamatban, a következőt válaszolta:

– A szomszédos országok között nem lehet konfliktus. Álláspontunk egyértelmű, és ez minden uniós tagállamra érvényes – emelte ki Oettinger.