2024. április 25., csütörtök

Vučić reméli, hogy nem lesz háború

Melegen tartják a Szerbia és a Koszovó közötti területcsere témáját

Az elmúlt napokban ismét egyre aktívabbá vált a közbeszéd azzal kapcsolatban, hogy a Szerbia és a Koszovó közötti problémákat a leghatékonyabban területcserével lehetne megoldani.

Koszovó adná Szerbiának a szerbek lakta északi régióját, míg Szerbia Koszovónak az albánok lakta Preševo-völgyét. Egyebek mellett Greg Delawie, az USA pristinai nagykövete is abbéli véleményének adott hangot, hogy érdemes lenne felülvizsgálni a területcserének a lehetőségét.
Mint kiderült, maguk a felek, azaz a két terület vezetése hallani sem akar erről a megoldásról. Elsőként Ramush Haradinaj, Koszovó miniszterelnöke reagált, aki közölte, hogy számára és a koszovói albánok számára a területcserének egyetlen következménye lehet, ez pedig egy új háború. Ezt a nyilatkozatot Aleksandar Vučić, szerb államfő sem hagyta szó nélkül és kifejtette, hogy Haradinajjal ellenben inkább a békére voksol, azaz mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy a térség felett ne csapjanak ismét össze a háború hullámai és vérontás nélkül oldják meg a koszovói kérdést. Ugyanakkor azt sem lehet elég gyakran hangsúlyozni, hogy a koszovói kérdés megoldása nem állhat abból, hogy a szerbek mindent meg-, illetve odaadnak a koszovói albánoknak, jegyezte meg a szerb államfő.