2024. április 19., péntek

Egyharmaddal kevesebb véradás

A betegek nem látják kárát az új rendszernek

Július 17-én tartottak legutóbb önkéntes véradást a zentai Tópart helyi közösségi épületében. A véradás januártól bevezetett új szabályozásáról és ennek hatásairól az akciót szervező Zentai Vöröskereszt titkárát, Muškinja Milant kérdeztük.

Muškinja Milan, a Vöröskereszt titkára (Gruik Zsuzsa felvétele)

Muškinja Milan, a Vöröskereszt titkára (Gruik Zsuzsa felvétele)

Mivel jár ez a változás?

– A törvénymódosítással jelentősen megnövekedtek a Vöröskereszt feladatai. Minden korábbi önkéntes véradónkat értesítjük a következő véradási akciónkról, ezenfelül a médián keresztül is hirdetjük ezeket az alkalmakat, hogy minél többen értesülhessenek róluk. Azokról, akik nem jönnek el, nincsenek információink. Mindössze azt látjuk, hogy egy-egy véradó nem jelentkezik többé, de hogy ennek mi az oka (csak most nem jött el, külföldön dolgozik, esetleg elhunyt), azt nem tudjuk. Ez egy kis zavart okoz. Azt tapasztaljuk, hogy csökkent a véradók száma, az előző véradáson mintegy hatvanan vettek részt, a mostanin negyven körül.

– A véradást általában délelőtt tartjuk, de mivel sokan ebben az időpontban nem tudnak részt venni rajta, ezért sor került egy délutáni akcióra is. Eddig hét véradási akciót szerveztünk Zentán, melyek során hozzávetőleg 400 egységnyi vért kaptunk. Várakozásaink szerint az év végéig összesen nagyjából 800–1000 egységnyi vért tudunk gyűjteni. A város mellett a falvakban is szervezünk véradást: Fölsőhegyen, Tornyoson és Keviben. Azok a véradók, akik alkalmasak véradásra, és tudomást szereznek az egyes akciókról, havi rendszerességgel jöhetnek el a Centar–Tópart helyi közösségbe vért adni. Ezeket az alkalmakat 9 órától délig tartjuk, illetve tervezünk egy újabb délutáni akciót novemberre, amely előreláthatólag 4-től 8 óráig tart majd.

Dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója szerint a centralizált véradásnak a betegek nem láthatják kárát, hiszen az Újvidéken előkészített vért hetente hozzák Zentára. A szükséges mennyiség tervezésekor figyelembe veszik az esetlegesen felmerülő sürgősségi eseteket is, így a kórház mindig elegendő ellátmánnyal rendelkezik. Kiemelte, hogy a jogszabályi változások bevezetése előtt is hasonlóan történt a tervezés, a sürgősségi esetekre akkor is föl kellett készülni. A szabályozás változása már csak azért sem okozott kárt az ellátásban, mert amennyiben az előirányzottnál nagyobb mennyiségű vérre van szükség, úgy a kórháznak a rendszeres, hetente ismétlődő szállítmányozáson túl is lehetősége van vért igényelni. Ennek szállítását azonban a kórháznak kell megoldania.

A szabályozás egyedüli hátrányaként a véradók számának csökkenését nevezte meg.

Milyen előnyei vannak a véradás új szabályozásának?

– Amióta az újvidéki központ gyűjti a vért, azóta a Vajdaság területén található összes kórháznak lehetősége van az igényelt vér mennyiségének pontos meghatározására. Nemcsak arra van mód, hogy az egyes kórházak akkor és annyi vért kapjanak, amikor és amennyit kérnek, hanem az igényelt vércsoportot is megadhatják.

Mit szólnak mindehhez a véradók?

– Őket gyakran halljuk panaszkodni. Régebben, amikor szabadnapot szerettek volna, akkor jelentkeztek véradásra, elmentek a kórházba, és ezzel nyertek két napot. Ez most egy kicsit másképp van. Korábban a környékbeliek egyszerűbben tudtak vért adni, hiszen megtehették bármikor, amikor Zentán jártak. Ez ma már nem így van, körülményesebb számukra a véradás, ennek következtében pedig nyilván csökken a véradók száma. Tavaly ezerötszáz egységnyi vért gyűjtöttünk, idén legföljebb ezerre számítunk.