2024. március 29., péntek

Hatvanhét éves a Köves

A víkendtelepülés napjának alkalmából szombaton, július 21-én a Kamenjar nevű csárda előtti részen ünnepséget szerveznek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Kamenjar, azaz Köves Egyesületet 1951-ben alapították meg azok a letelepedők, akik ezen, a Telep és Adice városrészek közelében, a Duna partján lévő vidéken építettek hétvégi házakat. Azóta 447 ház épült fel itt, pontosabban ennyien jelentkeztek be az egyesületbe, mint szabad idejüket itteni házukban töltő lakók. Nagyjából 45-re tehető azoknak a száma, vagyis azoknak a házaknak a száma, amelyekben egész évben – télen is – laknak. A település tehát már nem csupán nyári víkendövezet, ennélfogva a közmű-hálózatosítási hullám is elérte: A Kövesben van villanyáram, hálózati ivóvíz, sőt, még gázvezeték is, a Köztisztasági Közvállalat kamionjai hetente két alkalommal elhordják az itt keletkező háztartási hulladékot. – Nagyon reméljük, hogy hétvégén, az évfordulónk napján ismét megnyílhat majd a kis bolt a Kövesben, és hogy a halcsárda is fogadja vendégeit a jövőben. Még mélyebb reményeket fűzünk ahhoz, hogy bennünket is felölelnek majd a városrendezési tervezetek, és hogy végre helyi közösségé nyilvánítják településünket – mondta Ljubomir Bošković a hétvégi mulatságot szervezők nevében. Ha a Köves helyi közösséggé válna, akkor az önkormányzati támogatás itt is éreztetné hatását, mindenekelőtt a kommunális szolgáltatások terén. A Kövesben most van ugyan töltés, az itt élők építették városi segítséggel, de csak a 650 centiméteres vízállás alatt véd.

Szombaton 13 órakor találkoznak majd az ünnepség résztvevői, előzőleg a sporthorgászok összemérik ügyességüket – ők már 9 órakor kiülnek a partra, a kifogott halból versenyhalászlét készítenek. Az eredményhirdetés tehát 13 órakor lesz, a halászlé mellett babbal is kínálják majd a vendégeket, az említett napon mindenkit szeretettel várnak.