2024. március 28., csütörtök

Bontanak és építenek is

A játszóterek nagy része siralmas állapotban van Óbecsén

Rendkívül csapadékos és viharos volt az eddigi nyár, ami az óbecsei Komunalac Közvállalat munkatervét is alaposan felborította, a rossz időjárás miatt a tervezettnél gyakrabban kellett terepre vonulniuk a vállalat munkásainak.

Lesznek olyan játszóterek, amelyeket lebontanak (Fotó: Fehér Rózsa)

Lesznek olyan játszóterek, amelyeket lebontanak (Fotó: Fehér Rózsa)

– A tavasszal elkezdtük a platánfák metszését, amit szeptemberben folytatunk, augusztusban pedig befejezzük a Péterréve bejáratánál található tölgyek száraz ágainak metszését. Jelenleg a parlagfüvet kaszáljuk a község területén. Mivel a törvény korlátozza az alkalmazottak létszámát, a tervezettnél gyakrabban szükséges kaszálás elvégzésével kénytelenek voltunk egy külsős céget megbízni, amely két alkalommal fog füvet nyírni mintegy 420 ezer négyzetméteren – mondta Željko Plavšić, a Komunalac Közvállalat igazgatója.
Tavaly a városban új főteret avattak, amelyen szép, gondozott ágyások vannak, a kandelábereket virágok díszítik, és facsemetéket is ültettek a központban – ezekről is a Komunalac gondoskodik.
– Ötven új padot helyeztünk ki, és további 30 lesz még a téren. A csaknem 40 új szemetes helyét is kialakítottuk, és várhatóan kedden kihelyezzük őket. A körforgalmi ágyásokat és más közterületeket is mi gondozzuk, de az utak és a közvilágítás felügyelete is a mi feladatunk. A kátyúzásra most van folyamatban a közbeszerzési eljárás, és festeni fogjuk a parkolóhelyeket is. Lassan az állati tetemek gondja is meg fog oldódni, az utóbbi hónapokban 10-20 nagy testű állatot szállíttattunk el havonta. E tekintetben, de az állattartás tekintetében is változnia kell az emberek szemléletének, mert sajnos az állatmenhelyünkön is mindig több kutya van, mint amekkora a befogadóképessége – tette hozzá az igazgató.
Az utóbbi időben sok szó esett a játszóterekről, a község közterületein lévő libikókák, hinták, csúszdák, körhinták és mászókák ugyanis siralmas állapotban vannak, és sajnos soknak a környezete is gondozatlan. Ezek karbantartása, javítása is a Komunalac feladata.
– Az idén valamivel több pénzt – 600 ezer dinárt – kaptunk a játszóterek deszkáinak, láncainak javítására, cseréjére, de a községi felügyelőség határozata alapján lesznek olyan játszóterek, amelyeket biztonsági okok miatt fel fogunk számolni. Az új játszóterek kiépítése az önkormányzat hatáskörébe tartozik, nekik az új szabályzatnak megfelelően, pontosan meghatározott módon kell kialakítaniuk a biztonságos játszótereket. A már meglévő játszóterek esetében 2–5 év átmeneti időszakot kaptunk arra, hogy meg tudjunk felelni az új szabályzat előírásainak – jelentette ki Željko Plavšić.
Dragan Tošić polgármester nemrég érdeklődésünkre elmondta: az idén az I. helyi közösségben állítottak fe