2024. március 29., péntek

Új nagykereszt a katolikus temetőben

A csókai katolikus temető szimbóluma volt az a tizenöt éve álló nagykereszt, mely a tavalyi év során feladta a harcot az idő ellen, s kitört tartóoszlopából. Az új – már más technikával készült – szerkezet most került az egykori feszület helyére, és jelenleg az utolsó simításokat végzik rajta.

– A hagyomány szerint 1831. július 26-án, Szent Anna napján halt meg az egykori kolerajárvány utolsó áldozata Csókán. Ennek emlékére 2003-ban az akkori képviselő-testület felállíttatta a korábbi feszületet, viszont tizenöt év alatt tönkrement a fenyőfából készült alkotás: a fa elkorhadt és a kereszt letört. Idén újat állítottunk, melyet a község finanszírozott – magyarázta Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke.

A munkálatokat a helyi S-M Enterier cég végezte. A vállalkozás vezetője, Süli Tibor elmondta, hogy az új kereszt 4×2 méteres, 25×25 cm-es akácfából készült, és fontos változást jelent, hogy a magja fémből van. Éves lakkozás mellett akár 40-50 évig is tartós lehet, s ezek után is elegendő lesz a külső faburkolat cseréje. A feszület elkészítése nagyjából három hétig, a felállítási munkálatok pedig három napig tartottak. A szentelés és a megemlékezéssel egybekötött koszorúzás július 27-én lesz, a Csóka-napi programsorozat részét képezi majd.