2024. április 25., csütörtök

Szenttamáson csökken a munkanélküliség

A Lear multinacionális vállalat állásbörzét tartott a községben

A Lear, az egyik legnagyobb autóipari felszerelést gyártó cég Szenttamás községgel együttműködve határozatlan időre dolgozókat vesz fel.

A kínálatból kiemelhető: új és korszerű gyárban folyik a munka, az utaztatást a munkahelyre a cég biztosítja, rövid idő alatt előléptetés, jövedelem és pótlék az elvégzett munka után.
Ebből kifolyólag Szenttamáson a vállalat állásbörzét szervezett. A szenttamási, turiai és a nádaljai polgárok tömeges foglalkoztatási lehetőségének projektumát a Lear vállalatnál az önkormányzat támogatja – nyilatkozta Radivoj Paroški, Szenttamás polgármestere.
− A szenttamási önkormányzat nagymértékben igyekszik hozzájárulni a munkanélküliség csökkentéséhez és a jobb életfeltételek biztosításához, hiszen ez az egész közösség számára nagy hasznot hoz. Ez nem kizárólag a kifizetett bérek magasságában tükröződik, amelyet a dolgozók megvalósítanak, növelve ezáltal saját életszínvonalukat, hanem abban is, hogy a bérek utáni járulékok a községi kasszába kerülnek, tekintet nélkül arra, hogy a munkahely vidéken van-e. Ezáltal több pénz jut az új befektetésekre és az ipari övezetek felszerelésére, ami lehetővé teszi, hogy a külföldi befektetők községünkben építsék fel gyáraikat, illetve feldolgozóüzemeiket, amelyekben helyi munkanélkülieket alkalmaznak majd. Ugyanakkor a kisipar, az üzletek, magánvállakozók is sokkal kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mert nő az itt dolgozó polgárok vásárlóereje, vagyis többet tudnak költeni, emelkedik az életszínvonal, ami egyúttal nagyobb pénzforgalmat eredményez – magyarázta Radivoj Paroški, hozzátéve, hogy július 8-án a Lear multinacionális autóipari vállalat újvidéki gyáregységében járt, ahol a cég képviselőivel megállapodtak egy közös állásbörze megszervezésében.
− Jelenleg a vállalatban mintegy 60 szenttamási dolgozik, és lehetőség van arra, hogy még többen munkához jussanak.
A Lear vállalat jelenleg a termeléshez keres operátorokat, akiket elsősorban az autóiparban használatos kábelkötegelésnél alkalmaz. Az állásbörzén elsősorban ezeket a munkahelyeket mutatták be, de szó volt az egész vállalatról, a munkafeltételekről, a követelményekről, a bérezésről és a vidékiek munkahelyre szállításáról is. Azoknak, akik dolgoznának a vállalatban, lehetőségük volt arra, hogy a helyszínen átadják szakmai önéletrajzukat. Aki enélkül érkezett, annak a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat illetékesei segítettek a megírásában.
A Lear vállalat újvidéki részlegében a termelés 2016 áprilisában kezdődött el, és már novemberben megnyílt az újabb gyárcsarnok. A vállalat jelenleg az újvidéki ipari övezetben 29 000 négyzetméter területen működik, a termelésben 3500 dolgozót foglalkoztat, főleg gépésztechnikusokat, elektrotechnikusokat és mérnököket.