2024. április 23., kedd
ÖKÖLVÍVÁS – SZABADKA

Pofon pofon hátán

A szabadkai sétaerdei sportcsarnokban befejeződött a 36. Ifjúsági Aranykesztyű elnevezésű ökölvívótorna, melyen 22 ország 170 ökölvívója lépett ringbe. Az öt nap alatt a szabadkai közönség kitűnő mérkőzéseket élvezhetett volna, amennyiben időt szakított volna a mérkőzések megtekintésére. Azért a feltételes mód, mert sajnos a kiválóan megszervezett, rangos verseny méltatlanul alacsony nézőszám mellett zajlott, gyakran csak a versenyzők, az edzők és egy-két újságíró volt jelen a csarnokban a párharcok alatt.

A szerb öklözők hat érmet nyertek: aranyat Slobodan Jovanović (81 kg), ezüstöt Rade Joksimović (49 kg) és Dajana Grmuša (54 kg), bronzot pedig Milan Vranković (69 kg), Nikola Lazarević (64 kg) és Filip Džinić (75 kg) szerzett. A magyarországi versenyzők közül Felföldi László (+91 kg) ezüstéremmel, Jakab Alex (60 kg), Mester Soma (75 kg) és Vitál Domenika (48 kg) bronzéremmel térhet haza.

A fiúk mezőnyében a legtechnikásabb versenyzőnek a kazah Azat Aszanov bizonyult, a legharciasabb meccset a szerb Joksimović és az indiai Singh Shagolshem Barun vívta, a legjobb külföldi ökölvívónak a thaiföldi Weerapon Jongjohót választották, a legjobb hazai ökölvívó Slobodan Jovanović lett, az Aranykesztyűt pedig a thaiföldi Bannaphon Pannon vihette haza.

A lányok mezőnyében a legtechnikásabban az orosz Nuna Aszatrian bokszolt, a legharciasabb párt az orosz Lana Maliuganova és az indiai Manisha Manisha alkotta, a legjobb szerb versenyző Dajana Grmuša, a legjobb külföldi az orosz Angelina Kabakova lett, az Aranykesztyű pedig az indiai Lalita Lalitához került.

Milan Piperski, a szerb ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt a szerbiai versenyzők teljesítményével.

Erős ellenfelek ellen léptünk ringbe, így teljesen elégedett vagyok azzal, hogy öt versenyzőm elődöntőt, kettő pedig döntőt vívhatott. Az utóbbi időben eléggé stagnált a munka, nem sok összejövetel volt a válogatottak számára, viszont az új elnök érkezésével egy új korszak vette kezdetét. Az egész válogatottat dicséret illeti, hiszen a megfelelő módon viszonyultak a válogatottmezhez, és csakis ily módon várhat szebb jövő az ökölvívásra – mondta Piperski.

Győztesek, lányok, 48 kg: Nitu (indiai). 51 kg: Martina la Pianna (olasz). 54 kg: Divya Pawar (indiai). 57 kg: Valerija Rogyionova (orosz). 60 kg: Nune Aszatrian (orosz). 64 kg: Lana Maliuganova (orosz). 69 kg: Lalita Lalita (indiai). 75 kg: Nadezsda Riabetsz (kazah). 81 kg: Guzal Szadikova (kazah). +81 kg: Dina Iszlambekova (kazah). Fiúk, 49 kg: Singh Shagolshem Barun (indiai). 52 kg: Talgat Szirimbetov (kazah). 56 kg: Kumar Akash (indiai). 60 kg: Reese Lynch (skót). 64 kg: Bannaphon Panon (indiai). 69 kg: Vidaydeep (indiai). 75 kg: Weerapon Jongjoho (thaiföldi). 81 kg: Slobodan Jovanović (szerb). 91 kg: Amur Akhetzahanov (kazah). +91 kg: Aman (indiai).

Csapatban: 1. India, 2. Kazahsztán, 3. Oroszország és Szerbia stb.