2024. április 19., péntek

Több mint 120 halottja van az afgán tálibok és dzsihadisták összecsapásainak

Több mint 120-an vesztették életüket a tálib iszlamisták és a riválisuknak számító Iszlám Állam dzsihadista szervezet közötti összecsapásokban az elmúlt három napban Dzsauzdzsán észak-afganisztáni tartományban - közölték csütörtökön hivatalos források.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok 72 emberüket, a dzsihadisták 52 tagjukat vesztették el a Kus-Tepa és Darzáb körzetekben folyó harcokban - mondta Mohammed Reza, a tartományi kormányzó szóvivője és Abdal-Kádir Maleja tartományi tanácstag a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. Az összetűzésekben mintegy százan (köztük hatvanan tálib fegyveresek) sebesültek meg - tették hozzá.

A hivatalos személyek becslései szerint az Iszlám Állam mintegy 6-700 - köztük 50 külföldi - harcosa van jelen Darzáb körzetben.

A dzsihadista szervezet az elmúlt időszakban fokozta a toborzást a növekvő tálib nyomással szemben.

A rivális iszlamisták között körülbelül 10 napja tartanak a harcok, miután a tálibok megtámadták a dzsihadisták több állását a térségben.

Az Iszlám Állam két harcosa legkevesebb 15 tálibot ölt meg, és további ötöt sebesített meg egy keddi támadása során a szintén északi, Szári-Pul nevű tartományban.

A szélsőséges iszlamista csoportosulások régóta harcolnak egymással a terület eletti ellenőrzésért, különösen Dzsauzdzsán és a kelet-afganisztáni, Nangarhar nevű tartományban.