2024. április 24., szerda

„A betegek jogai a fontosabbak”

A képviselők csupán az emberi sejtekről és szövetekről szóló törvényjavaslatra 526 módosítási indítványt nyújtottak be – Újra bevezetnék a Belgrád és Kairó közötti, rendes repülőgépjáratot

Számos fel nem tárt eset van az egészségügyben, ami gyanút kelthet, hogy a szervátültetést érintő törvénnyel nem fognak visszaélni – emelték ki a Szerb Radikális Párt képviselői ma a köztársasági parlament rendkívüli ülésén, amelynek a napirendjén többek között az emberi sejtekről és szövetekről, valamint a szervátültetésről szóló törvényjavaslat szerepelt.

Miután a képviselők befejezték az általános vitát a napirenden szereplő törvényjavaslatokról, megkezdték egyenkénti megvitatásukat. Habár az emberi sejtekről és szövetekről szóló törvényjavaslatról kellett volna vitát folytatniuk, a képviselők – mindenekelőtt a Szerb Radikális Párt és a Szerb Haladó Párt képviselői – a szervátültetésről, valamint a Zlatibor Lončar miniszter nevéhez kapcsolódó botrányokról vitáztak. Így Aleksandar Šešelj, az SZRP képviselője feltette a kérdést, hogy higgyenek egy olyan miniszternek, akit a közvélemény korábban „doktor halálnak” nevezett el, hogy bízzanak a kormányban, amely számos egészségügyet érintő botrányt nem tisztázott. Majd arra is rákérdezett, miként tekint az állam az emberi szervekre: ingóságként?

Aleksandar Martinović, az SZHP képviselője válaszolt a feltett kérdésekre, hangsúlyozva, az elhunyt személy már nem rendelkezik sem vagyonnal, sem pedig kötelezettségekkel. Nem az elhunytak emberi jogaival kell foglalkozni – mondta –, hiszen a halál után Isten gondoskodik rólunk, legalábbis a hívők hite szerint. A szervátültetésről szóló törvénnyel, amely alapján minden polgár halála után potenciális szervdonorrá válik, ha életében szóban vagy írásban nem ellenezte ezt, a betegek gyógyulásra való jogát akarták megerősíteni.

A parlamenti képviselők a napirenden szereplő törvényekre összesen mintegy 800 módosítási indítványt nyújtottak be, abból is 526-ot az ülés napirendjének első pontjára, az emberi sejtekről és szövetekről szóló törvényjavaslatra. Tatjana Macura, az Önálló Képviselők Klubjának képviselője fel is hívta az elnöklő figyelmét arra, ne engedje meg, hogy a képviselők ne a napirendi pontról vitatkozzanak, illetve hogy az értelmetlen módosítási indítványok tömkelegével elhúzzák a vitára szánt időt. Đorđe Milićević elnöklő, a parlament alelnöke, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője visszautasította a figyelmeztetést, mondván, minden képviselőnek jogában áll módosítási indítványt benyújtani, nem léteznek értelmetlen indítványok. A demokratikus hozzáállás ugyanis lehetővé teszi, hogy a képviselők hozzászóljanak a témához. Így ezt követően is a képviselők mindenekelőtt a szervátültetéssel kapcsolatos újdonságokról folytattak vitát.

A szervátültetésről szóló törvényjavaslat elfogadása után minden polgár a halála után, ha igény mutatkozik rá, szervdonorrá válik. A törvény lehetőséget ad azonban arra, hogy írásban vagy szóban visszautasítsa az, aki ezzel nem ért egyet. De emellett is, az agyhalál bekövetkeztekor, arról, hogy valaki szervdonorrá válik -e, a legközelebbi hozzátartozók: a szülők, a házastárs, a felnőttkorú gyermek adja meg a végső beleegyezést.

A parlamenti vita során arra is rámutattak, hogy a törvény nem egyedülálló, más európai országokban is alkalmazzák a feltételezett szervdonor lehetőségét. Egyre több az olyan beteg, akinek az egyedüli esélye a gyógyulásra a szervátültetés, és a törvény ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy minél több emberen lehessen segíteni. Természetesen nem lehet mindenki szervdonor, hiszen például a rákos megbetegedésben, a cukorbetegségben szenvedők, illetve a mentális és szellemi rendellenességekkel küzdők nem válhatnak szervdonorrá.

Maja Gojković, a parlament elnöke az ülésen bejelentette, miután az adminisztratív parlamenti bizottság elfogadta Meho Omerović lemondását képviselői tisztségéről, megszűnt a képviselői megbízatása.

Ma sor került egy különleges parlamenti ülésre is, amikor Maja Gojković és a parlament Ali Abdel Aal Ahmedot, Egyiptom parlamentjének elnökét látta vendégül. Az egyiptomi parlamenti elnök felszólalásában elmondta, hogy Egyiptom és Jugoszlávia kiváló együttműködést valósított meg. Jugoszlávia az elsők között volt, amely katonai erőkkel segítette Egyiptom felszabadítását, és hálásak Szerbiának a terrorizmus elleni küzdelemben nyújtott segítségéért is. Közölte, a két kormány gazdasági, tudományos és technológiai vegyes bizottság felállításáról gondolkodik, illetve megállapodást írtak alá a két ország közti kereskedelem fejlesztéséről, és újra megindítanák a Belgrád és Kairó közötti, rendes repülőgépjáratot is.