2024. április 17., szerda

Nem mindegy, hogy mi lesz a változások után

Janković: Előbb a hasonló elveket vallókkal szövetkezünk, s csak utána a többiekkel

Szerbiának szüksége van egy polgári opcióra, és a Szabad Polgárok Mozgalma (SZPM) azon fáradozik, hogy megállapodásra jusson a hasonló álláspontokat képviselő politikai tömörülésekkel, a liberálisoktól a szociáldemokratákig – közli Saša Janković, az SZPM elnöke a Danas napilapban megjelent szerzői cikkében. Mint kifejti, a későbbiekben, „amikor eljön az ideje”, készek lesznek majd az együttműködésre a más politikai beállítottságú ellenzéki politikai szervezetekkel is, hogy Szerbia mihamarabb megszabaduljon a diktatúrától és megkezdhesse egy európai, felvilágosult, nyitott társadalom építését.

Az ellenzék soraiban sokan vannak, akiket „megrémít” a mostani helyzet, és készek bármilyen változást elfogadni. „Mégsem mindegy azonban, mi történik majd a változások után: nacionalista, konzervatív, államközpontú, kollektivista állam lesz-e Szerbia, kemény társadalmi hierarchiával, Oroszország és a Kelet felé fordulva, befagyasztott koszovói konfliktussal, NATO-tagállamokkal körülvéve, vagy egy polgári társadalom jön létre, amely tiszteli és védelmezi ugyan a nemzeti identitást, de nem helyezi az általános egyenjogúság fölé.”

Az SZPM körül kialakuló tömb a joguralmon, az egyenjogúságon, a szociális igazságon és az emberi jogok érvényesítésén alapuló, demokratikus, polgári állam kiépítését kínálja fel a polgároknak. Az európai értékeket fogja népszerűsíteni és alkalmazni, és következetesen kitart az uniós csatlakozás mellett.

„Nemcsak az lesz a célunk, hogy minden szinten menesszük a mostani hatalmat, hanem hogy változtassunk a hatalomgyakorlás módján is, hiszen ez most pártalapú és korrupt – írja Janković. Világos hatalommegosztást, az intézmények megújítását és tiszteletét, az államigazgatás politikamentesítését, hivatásossá tételét és észszerűsítését is ígéri. Nem kerüli meg Koszovó kérdését sem, mondván, hogy az SZPM-hez csatlakozó szervezetekkel együtt készek lesznek tevékenyen és gyorsan megoldani ezt a problémát, mégpedig „a politikai realitás figyelembevételével”. Nem hívei a befagyasztott konfliktusnak és a megoldás elodázásának. Az az ellenzéki tömörülés, melyet a SZPM tervez létrehozni, az állam valódi decentralizálását szorgalmazza, és hisz a piacgazdaságban – írja egyebek között szerzői cikkében Janković.