2024. április 25., csütörtök

Határtalan Tehetség Tábor

Táborozás, barátkozás, tehetséggondozás 100 anyaországi és vajdasági fiatal részvételével – Várják az érdeklődőket!

A budapesti TIT Kossuth Klub Egyesület első alkalommal szervezi meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ társszervezésében a Határtalan Tehetség Tábort. A július 23. és 27. között megrendezésre kerülő programot a magyarországi Nemzeti Tehetség Program is támogatja, ezáltal ingyenes táborozási lehetőséget biztosítva mintegy 100 középiskolás diáknak. A 15–20 éves korosztályt célzó tábor központi témája egy innovatív szemléletű geolokációs mobilapplikáció fejlesztése. A jelentkezés folyamatosan zajlik, amíg be nem telik a létszám, így igyekezniük kell az érdeklődőknek, nehogy lemaradjanak. A rendezvény egyik védnöke Vicsek Annamária oktatási államtitkár.
– A magyarországi TIT Kossuth Klub Egyesület 2017-ben tartotta először hasonló jellegű táborát Budapesten, amikor a Budapest Summer Science Camp nemzetközi angol nyelvtábor keretén belül szintén geolokációs mobilapplikáció-platformot hoztak létre a fiatalok, egy turisztikai jellegű Budapest térképpel. Ekkor 20 országból 100 tehetséges középiskolás volt jelen, többek között vajdasági középiskolások is. Nagy élmény volt ez számukra, hiszen sokat tanultak, elsajátíthatták egy mobilapplikáció fejlesztését is – nyilatkozta lapunknak az államtitkár asszony.
– A tábor szervezői, egyben a TIT Kossuth Klub Egyesület munkatársai, Gyenes Ádám és Hortobágyi Lilla, egy hasonló tábor megszervezésével kapcsolatban vették fel velünk a kapcsolatot, ami idén meg is valósul. A táborban 50 magyarországi és 50 vajdasági középiskolás diák fog részt venni, és egy olyan alternatív, turisztikai, kulturális, tudományos és információs platform létrehozása lesz a feladatuk, amely Vajdaság különböző helyszíneit mutatja be Szabadkától, a Ludasi-tó környékén át egészen Újvidékig. 15–20 éves fiatalokat várunk, a tábor magyar nyelven fog zajlani. Jelentkezni egy formanyomtatvány kitöltésével lehet, amelyet Hortobágyi Lilla hortobagyi.lilla@gmail.com e-mail-címén lehet kérni. A program július 22-én a magyarországi résztvevők érkezésével kezdődik, ezt követően hétfőn plenáris előadások lesznek, kedden a gyerekek a színhelyekre érkeznek a terepmunkára. Akik Zentán és Szabadkán végzik a gyűjtést, ők a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kollégiumában lesznek elszállásolva. A rendezvény fő helyszíne és szállása azonban az Európa Kollégium lesz Újvidéken, valamint a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ. Pénteken a résztvevők bemutathatják egymásnak a csütörtökön elkészített prezentációkat – hallhattuk a programról.
– A tábor a gyerekek honismerete, valamint a nemzeti öntudatuk és kulturális örökségük megismerésén túl a baráti kapcsolatokról is szól, amely szintén maradandó élményt ad majd – mondta lapunknak Vicsek Annamária államtitkár asszony.