2024. április 25., csütörtök
BORI BÁNYAMEDENCE

Négy érdeklődő a versenypályázatra

Négy vállalat érdeklődött a bori bányamedence privatizációjára a meghirdetett pályázat első napján – jelentette be tegnap Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter. Hozzátette, hogy az év végéig fény derül a nyertes pályázóra.

Aleksandar Antić a Szerb Televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a jövőbeni stratégiai partner felé támasztott elvárások egyike, hogy megtartsa mind az ötezer foglalkoztatottat, és hogy új munkahelyeket teremtsen.

– A privatizációs folyamat ellenőrzése során, amely háromtól hat évig tart, a nyertes vállalat nem bocsáthat el egyetlen alkalmazottat sem. Ezenkívül új munkahelyek létrehozására is szükség lesz, mivel az üzleti terv része a pályázati dokumentációnak – mondta a miniszter.

Elmondása szerint a bori bányakomplexum pályázata ,,komoly nemzetközi pályázat”, amelyet a Financial Times szaklapban is megjelentetnek a napokban. A miniszter arra számít, hogy több komoly cég is jelentkezik majd a pályázatra. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben 11 bányászati cég látogatott el a bori bányamedencébe.

Az érdekelt kül- és belföldi vállalatok augusztus 20-ig jelentkezhetnek. A pályázatra jelentkezőknek 100 millió dollárt kell letétbe helyezniük. A stratégiai partnernek 350 millió dollárt kell fizetnie a bori üzem feltőkésítéséhez. A miniszter szerint az év végéig döntés születik az ügyben.

A bori bányakomplexum tőkéjének összértéke meghaladja a 2 milliárd 300 millió dinárt.