2024. március 29., péntek

Tizenhat tonna búza ajándékba

Tegnap zárult Zentán a búzaadomány-gyűjtés a Magyarok Kenyere programban

Nagyon szép eredménnyel zárult a Magyarok Kenyere program búzaadomány-gyűjtése Vajdaságban. Kedden délután két órára Zentán 16 tonnát és 274 kg-ot sikerült begyűjteni 35 településről. Óriási számokról és nagyon aktív munkáról beszélhetünk, hiszen a gyűjtés reggel nyolc órakor vette kezdetét és néhány óra leforgása alatt 4 tonnával több búza gyűlt össze, mint tavaly.

Fotó: Szabó Nóra

Fotó: Szabó Nóra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében és a Magosz együttműködésével megvalósult jótékonysági kezdeményezés lényege, hogy a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló intézmények, szervezetek között mind Magyarországon, mind határon túl.

A keddi gyűjtés során a kis- és nagytermelőket, szervezőket, vendégeket és közreműködőket Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) elnöke is köszöntötte, aki elmondta, mennyire elégedett az idei évvel, annak ellenére, hogy az időjárás nem mindig kedvezett a gazdáknak.

– A búza minőségének az elmúlt egy hónap nem kedvezett, hiszen nagyon csapadékos volt, ettől függetlenül lesz jó kenyér, hiszen a pékjeink is ügyesek. Az összegyűjtött búzát a Kontakt Kft. malmában fogjuk megőrölni az Ada melletti Valkaisoron, és az ott kapott lisztet fogjuk szétosztani a kedvezményezettek között.

Elmondta, mely szervezetek, egyesületek számíthatnak támogatásra. Többek között a Lurkóházak (Hajdújáráson, Óbecsén, Dreán), a Kolevka Gyermekotthon Szabadkán, a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége és még számos intézmény, illetve civil szervezet.

– Magyarkanizsán tavaly 22 család kapott a begyűjtött búzából. Családonként 50 kg lisztet vittünk ki házhoz. Munkákban természetesen a magyarkanizsai Agrárunió is segített – mondta Szalkai Nemes Valéria, a VASZ közgyűlésének az elnöke, aki mezőgazdasági tanácsadó a magyarkanizsai önkormányzatban és egyben magántermelő is. – Ehhez a kezdeményezéshez még Puha Gábor idején csatlakozott a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. Akkor csak jelképesen tudtunk gyűjteni búzát, át kellett vinnünk az anyaországba, és ott leadni az összeöntésre. Ez a humanitárius akció mára már annyira kiszélesedett, hogy helyben oszthatják ki a búzából őrölt lisztet. Csak az összeöntés napjára kell átvinni egy szimbolikus mennyiséget Pécsre.

– Az eddigi évekkel ellentétben idén Kárpátalján lesz az összeöntés augusztus 4-én – mondta Kocsy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója. – Ez egy nagyon hasznos program, hiszen azonfelül, hogy magyarságunkat tudjuk erősíteni, ki tudjuk fejezni összetartozásunkat, és lehetőség nyílik arra, hogy szervezeteket segítsünk. Olyan szervezeteket, amelyek tényleg rá vannak szorulva az adományokra. Többek között Böjte atya gyermekotthona, továbbá Felvidék és Kárpátalja több iskolája és gyermekotthona.

Elmondása szerint a tendencia növekszik, miszerint egyre több búza kerül begyűjtésre évről évre. A múlt évi adatok több tonnával növekedtek, ami igen komoly változás egy ilyen akcióban.

– Kárpátalján is sikerült kétszer annyit összegyűjteni, ami igen meglepő, hiszen ez a legnehezebb sorsú határon túli régió. Majdnem 80 tonnát gyűjtöttek, ennél a többi régióban még többet, így óriási számokról beszélhetünk.

A számbeli adatokról Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és egyben az óbecsei termelők egyik koordinátora a következőképpen nyilatkozott:

– Az óbecsei gazdákat megszólítván rövid idő alatt több mint harmincan több mint másfél tonna adományt ajánlottak föl. Elmondható, hogy évről évre egyre több magyar gazda kapcsolódik be a programba, és ennek az eredménye az, hogy a rászorulóknak egyre jobban tudunk segíteni.

Látható, hogy a támogatás Vajdaság-szerte óriási. Ennek a búzának azonban megfelelő tárhely is szükséges, ami szintén fontos pillére a folyamatnak, hiszen megfelelő elhelyezés nélkül sok termés kárba vész.

– Igazából most már ott tartunk, hogy raktározási gondok vannak, de megoldjuk. Ez az akció majd egy újabb fordulót kell, hogy vegyen, akár feldolgoztatni és már végtermékként továbbadni az egyes szervezeteknek, mert abból könnyebben tudnának élelmiszert formálni – mondta Szalkai Nemes Valéria.

Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke a következő gondolatokat tette hozzá:

– Mi már benne voltunk a kezdetek kezdetén ebben a programban. Vittük a búzát Pécsre. Most már a VASZ-on keresztül tudjuk ezt megtenni. A Zentai Gazdakör tagjai már az elején szívesen adományoztak. A hozzáállás jó, a segítő szellem megvan, a termelők támogatják az akciót. Tudjuk, hogy jótékony célra fog menni, éppen ezért mindenki igyekszik adni. Itt nem az a lényeg, hogy mekkora mennyiséget adunk, hanem az, hogy adjunk.