2024. április 20., szombat

Légy résen!

A Petőfi Sándor Cserkészcsapat benépesítette a Művésztelepet – Tűzgyújtás, menedékhely-készítés, éjszakai tájékozódás, túlélőtúra is a programban szerepelt

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat tevékenységét követők jól tudják, hogy minden nyáron elérkezik a Nagytábor ideje, amikor a cserkészek apraja-nagyja összegyűlik, hogy együtt táborozzon, ahol a szórakozás és kikapcsolódás mellett a tanulást sem hanyagolják el. A cserkészek az idei évben július 7-e és 15-e között tartották meg a hagyományos táborukat, melynek már második alkalommal a topolyai Művésztelep adott otthont. Annak ellenére, hogy a Művésztelepen zajlott a tábor, továbbra is megőrizte hamisíthatatlan sátortábor jellegét.

A Petőfi Sándor Cserkészcsapat 1954-es megalakulása óta minden évben sort kerítenek a táborra. Ennek tükrében az egyik legnagyobb tradícióra visszatekintő táborról beszélhetünk. Az idei év táborparancsnoka Péter Tamás volt, aki segítői közreműködésével irányította a tábor életét.

A Művésztelep adottságait és lehetőségeit kihasználva második alkalommal tartottuk ezen a helyen a táborunkat. A Művésztelep egy árnyékos, erdős terület mellett fekszik, valamint nagyon közel van a tó is, ami számos lehetőséget adott a programjaink megvalósítására. A gyerekeknek nagyon tetszik, szeretnek ide járni, és a mi munkánkat is megkönnyíti ez a remek táborhely. A cserkészetben két csoportra osztjuk a gyerekeket: tizenegy éven aluli korosztályra, akik a seregrajos korosztály, és tizenegy éven felüli korosztályra, akik az őrsi korosztályhoz tartoznak. A program is ennek alapján osztódott fel. Az őrsi korosztály július 7-től 11-ig vett részt a táborban, míg a seregrajos korosztály kedden csatlakozott hozzánk. A program két ágon zajlott, de számos közös program is volt, mint például a Petroland Akvapark meglátogatása. Ezenkívül igyekeztünk megismertetni őket a környék flórájával és faunájával, de számos vizesprogramot is szerveztünk. Evezésre, kenuzásra tanítottuk a nagyobb korosztályt, túlélő-technikákkal ismerkedhettek meg. Mivel a Nagytábor az éves programunk csúcspontja, ezért itt minden év közben megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is ki tudnak próbálni. Tűzgyújtás, menedékhely-készítés, éjszakai tájékozódás, és ehhez hasonló programok is sorra kerültek – mesélte a táborparancsnok.

Mint megtudtuk, a seregrajos korosztály hétéves kortól kezdődik. Ettől a kortól van lehetőségük a gyerekeknek bekapcsolódni a cserkészcsapat munkájába. A táborban megközelítően egyenlő arányban voltak jelen a seregrajos és őrsi korosztály tagjai is, azzal, hogy az őrsi korosztályt tovább osztották fiúkra és lányokra. Így több mint húsz seregrajos táborozó, húsz őrsi lány, és további húsz fiú vett részt a Légy résen! elnevezésű nagytáborban.

A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szülők is sokkal szívesebben engedik el otthonról a gyermekeiket, ha azok megközelíthető távolságban táboroznak. A tábor résztvevőinek száma pedig azt támasztja alá, hogy a cserkészet iránt továbbra is érdeklődnek a gyerekek, fiatalok.

A Nagytábor programjainak összeállításáért és kivitelezéséért Nagy Krisztián felelt. Megkérdezésünkre a programfelelős elmondta, hogy az elmúlt évek programjainak már része volt a túlélőtúra, amin most egy kicsit változtattak.

– Az idei táborban ezt kerékpártúra keretében tartottuk meg. A Horgos közelében fekvő Bálint-tóra látogattunk el, ahol az őrsökkel önálló kis tábort létesítettünk, ahol a gyerekek maguknak főztek, takarítottak, rendet tartottak, és ennek az volt a célja, hogy önállóságra neveljük őket. Annak ellenére, hogy elég sokat kellett kerékpározni, a gyerekek nagyon élvezték ezt. Úgy gondolom, hogy az önállóságra nevelés sikeres volt, mivel ha nem csináltak meg valamit, akkor az rögtön visszaütött. A menedékhely felállítása volt az egyik feladat, ami után rögtön el is eredt az eső, és így megtapasztalták, hogy mennyire fontos jó menedékhelyet készíteni. Természetesen mi korábban megmutattuk, hogyan kell ezt szakszerűen elvégezni. Az itt megszerzett tudást mindenképp hasznosítani tudják az otthoni életben is. A főzéstől kezdve a csomózási technikákon át a tűzrakási technikáig minden tudásukat fel tudják majd használni számos területen, nem csak a táborban – hallottuk a tábor programfelelősétől.

A táborzárásra július 15-én került sor, esti tábortűzzel, sütögetéssel, amire a résztvevő gyerekek szüleit is szívesen látták.