2024. március 29., péntek

Magyar az, akinek az unokái is azok lesznek

Százhúsz éves fennállását ünnepli a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület

Ma van Lányi Ernő születésének 157. évfordulója, holnap pedig a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület színes jubileumi rendezvénnyel ünnepli fennállásának 120. évfordulóját. 1898-ban a szabadkai Általános Ipartestület létrehozta a mai egyesület jogelődjét, az Iparos Dalárdát. Ezzel pedig a Lányi Ernő IME, a Népkör után, Szabadka második legrégebbi folyamatosan működő kulturális szervezete. Az egyesület múltjáról, jelenlegi munkájáról és a jubileumi ünnepségről Mihályi Katalint, a Lányi Ernő IME elnökét és Miklenovics Arankát, az egyesület elnökségi tagját kérdeztük.

– Az Iparos Dalárdát szorgalmas, magyar iparos emberek hozták létre, akik a fárasztó napi munka után próbákra és fellépésekre jártak. A Dalárda tagjai Szabadka minden jelentős rendezvényén felléptek, sőt a bálokban ingyen muzsikáltak. Ezek a magyar iparos emberek a királyi Jugoszláviában is megőrizték a Dalárdát. A szocializmus évei sem kedveztek a magyar dalnak és a zenének, de egyesületünk túlélte ezeket a nehéz évtizedeket is – mesélte az egyesület múltjáról Mihályi Katalin.

Az Iparos Dalárda 1963-ban felvette Lányi Ernő nevét. Lányi volt az, aki a Szabadkai Zeneiskolát egy modern oktatási intézménnyé tette, ő vezette a Szabadkai Filharmóniát, és nem mellesleg, elhozta városunkba Pablo Casalst, a világhírű spanyol gordonkaművészt, aki a filharmóniával együtt lépett fel.

– Az egyesület múltjával kapcsolatban fontos megemlíteni Varga Péter nevét, aki mintegy ötven éven keresztül volt az egyesület karnagya, és dr. Miklenovics Tibort, aki harminc évig volt az egyesület elnöke. Ők ketten nagyon nehéz anyagi körülmények között, a kilencvenes években is megőrizték az egyesületet. 2004-ben Varga Péter halálakor, dr. Szöllősy Vágó László, a Magyar Szó egykori újságírója, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára, feleségével Veronikával vette át az egyesület művészeti vezetését. 2011-ben, amikor Szöllősy Vágó Veronika elhunyt, az egyesület népdalköre tiszteletből az ő nevét vette fel – mondta Mihályi Katalin.

Az egyesületnek jelenleg mintegy ötven tagja van, és négy szakosztálya működik, mégpedig a Veronika népdalkör, a Cserebogarak ifjúsági citerazenekar, a Gránátalma hímzőszakkör és az Argaro együttes. Az egyesület József Attila 32. szám alatt lévő székházában számos zenés, kulturális és jótékonysági rendezvénynek ad otthont, de tartanak könyv- és folyóirat-bemutatókat, képkiállításokat is.

– Nyolc éve állandó rendezvényünk a Muzsikáló udvar elnevezésű komolyzenei hangverseny, amelyen a városunkban élő és Szabadkáról elszármazott fiatal művészek lépnek föl. Erre általában augusztus utolsó hétvégéjén kerül sor. A koncert különlegességét az adja, hogy a koncertnek, kivételesen, nem az egyesület székháza, hanem a Szabadkai Városi Múzeum udvara ad otthont. Az udvarnak nagyon jó akusztikája van, emellett hangulatos és szép helyszín is egyben. Ezt a rendezvényt dr. Szöllősy Vágó László álmodta meg – mondta Miklenovics Aranka.

Miklenovics Arankának egyébként van egy Vendégem című rendezvénysorozata, amelyen neves közéleti személyiségekkel beszélget.

– Olyan személyeket szólaltatunk meg, akiket mindannyian ismerünk, de keveset tudunk róluk. A közönség előtt zajló beszélgetések során sok mindent megtudunk életpályájukról. Vendégem volt mások mellett dr. Harmath Károly atya, Pekár Tibor, Szabadka zenei krónikása, Kern Sólya Mária, aki akkor a szabadkai képviselő-testület elnöke volt, Kerekes Sándor festőművész, Borsi Ferenc citeraoktató, aki az Óbudai Népzenei Iskola tanára – ismertette a rendezvényt Miklenovics Aranka.

– Általában kéthetente tartunk rendezvényeket, de volt olyan év, amikor negyvenhét rendezvényünk is volt, ami azt jelenti, hogy szinte minden vasárnap volt nálunk valamilyen esemény. Az egyesületről egyébként tudni kell azt, hogy a vasárnap 17 óra az állandó időpontunk. Mindig ekkor várjuk közönségünket – tette hozzá Mihályi Katalin.

Az egyesület 120 éves jubileumi ünnepségét holnap, pénteken 18 órai kezdettel tartja a városháza dísztermében, amelyre várja meghívott vendégeit, egykori tagjait, és minden érdeklődőt. Az estére gazdag zenés-kulturális műsort készítettek elő.

– A jubileumi rendezvényünkön fellép Oromról a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Népdalkórusa, és Adáról a Musica Humana Kamarakórus. Tóth Noémi fuvolán, Német György pedig zongorán fog játszani. A zeneszámok mellett Pekár Tibor előadást fog tartani Lányi Ernőről, míg Horváth Emma és Jónás Gabriella verset szavalnak el. Ezenkívül fellépnek az egyesület szakosztályai is, a Gránátalma munkáiból pedig kiállítás nyílik a díszterem előterében. Itt meg lehet majd tekinteni egy másik kiállítást is az egyesület múltjának tárgyi emlékeiből, ahol többek között látható lesz az a tabló, amely a hetvenéves jubileumra készült. Az ünnepségünkön tiszteletüket teszik anyaországi és hazai közéleti személyiségek, többek között Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke – ismertette az ünnepség programját Miklenovics Aranka, és hozzátette, hogy a jubileumi rendezvény támogatói a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Arra a kérdésre, hogy mik az egyesület jövőbeni tervei, Mihályi Katalin a következőt válaszolta:

– Folytatni szeretnénk ezt a színes programot a jövőben is. Az egyesületünk Karácsony Sándortól kölcsönzött jelmondata: „Nem az a magyar, akinek a nagyszülei magyarok voltak, hanem az, akinek az unokái azok lesznek.” Mi a népdal, az irodalom, a komolyzene nyelvén ezt szeretnénk üzenni.