2024. április 25., csütörtök

Kishajókikötő épül Óbecsénél

Egy IPA-projektum keretében Csongrád, Algyő és Óbecse közösen szeretné felélénkíteni a folyami turizmust

Csongrád több mint két évtizede Óbecse testvérvárosa, és a korábbi kulturális jellegű együttműködés nemrégiben egy közös, idegenforgalmi fejlesztést szolgáló IPA-projektummal bővült.

Egy határon átnyúló kikötőhálózat keretében jövő nyárra kishajókikötő épül Óbecsén.
– Évtizedekkel ezelőtt rendszeres volt a hajóközlekedés a Zenta–Magyarkanizsa–Szeged vonalon, és menetrend szerint közlekedett hajójárat Szeged–Algyő–Csongrád között is. Ezt az élénk Tisza-turizmust szeretnénk ezzel az elképzeléssel újjáéleszteni. Másfél évvel ezelőtt az érintett önkormányzatok mindegyike részt vett egy megbeszélésen, de a kishajókikötő projektumával tavaly végül csak három település: Óbecse, Csongrád és Algyő pályázott. A folyami turizmus élénkül, ezért a projektummal ezeken a településeken olyan kishajókikötőket szeretnénk kialakítani, ahol a hajóknak és „legénységüknek” megfelelő szolgáltatást tudunk majd nyújtani. Természetesen ez csak a kezdet, mellyel a vízi turizmus fellendítését szeretnénk ösztönözni, lehetőséget biztosítva a sportkluboknak és a civil szférának, de jó alkalom lesz ez a partnereinknek és a többi Tisza menti községnek is a turisztikai desztinációk közös népszerűsítésére. Az a cél, hogy Óbecse turisztikai látványosságai és programjai ismertté és vonzóvá váljanak a határon innen és a határon túl is – mondta Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese.
A határon átnyúló vízi turisztikai desztináció fejlesztése a Tisza alsó szakaszán IPA-projektum keretében Óbecsén a lépcsők és a víkendházak közötti szakaszon úszóműves kishajókikötő épül, a vízállásmozgások felvételére szolgáló bejáróhíddal. Az úszó kishajókikötőn lévő, árammal ellátott konténerben az irodahelyiség és a teakonyha mellett női és férfi mosdók, valamint zuhanyzók is lesznek, az alvízi oldalon pedig egy kishajók és horgászladikok kikötésére alkalmas, 2 méter széles és legfeljebb 96 méter hosszú mólórendszer épül. Az április 10. és november 15. között működő kikötő befogadóképessége a nagy méretű hajók esetén 20, kisméretű horgászladikok esetén 50 hajó lesz.
A projektum összértéke 499.950 ezer euró. Óbecse 172.515 ezer euróval vesz részt a kivitelezésben, ebből csaknem 26 ezer euró önerő, a többi pedig IPA-forrás.
A projektumszerződéseket tavasszal írták alá a felek, jelenleg a közbeszerzési eljárás van folyamatban. Az IPA-alap már át is utalta a kivitelezéshez szükséges 22 ezer eurónyi előleget, ebből az idén az infrastruktúrát alakítják ki, a jövő év első felében pedig turisztikai programokat dolgoznak majd ki a Tisza szerelmeseinek. A projektum befejezésének határideje 2019. július 31.