2024. április 16., kedd

A jövőt idézték

Szakmai összejövetelt tartottak a Császárkert Kft.-vel együttműködő konyhakertészeknek

Mintegy száz konyhakertészettel foglalkozó termelő részvételével tartottak szakmai napot Nagybecskereken, illetve Muzslyán.

A rendezvényen a résztvevők értesültek a Császárkert Kft. terveiről, a cég épülő objektumait is megtekintették, a zárt és nyitott rendszerű termelésbe is betekintést nyertek, ugyanakkor a Kwizda Agro vállalat biológiai termékbemutatóján is részt vettek, sőt az elért eredményeket is megszemlélték a Császárkert Kft. parcelláin.
Az összejövetelt hivatalosan Nenad Dolovac, a Mezőgazdasági Minisztérium szaktanácsadója nyitotta meg, aki beszédében ismertette a Mezőgazdasági Minisztérium terveit, és a jövőben kiírásra kerülő pályázatokról is szólt.
Madarász Gyula, a Császárkert Kft. igazgatója a cég terveit, céljait ecsetelte, az integrátor szerepét betöltő vállalatról elmondta, hogy eddig mintegy 200 gazdával írtak alá szerződést, akik most meggyőződhettek arról, mekkora az előrehaladás, és azzal is szembesülhettek, hogy ősztől csak közös erővel tudják kivitelezni a terveiket. Nem titkolt szándékuk, hogy termékeikkel a külföldi piacokra is kijussanak.
Erdes Péter, a Kwizda Agro vállalat marketingvezetője a biológiai növényvédelmi termékekről értekezett az elért eredmények tükrében, és mivel az uniós szabványoknak megfelelően, mindinkább kiszorítják termelésükben a vegyszeres módszert, éppen ebből kifolyólag fontos, hogy minden gazdaságban a biológiai növényvédelem irányába tegyenek lépéseket.
Molnár Árpád, a Császárkert Kft. kertészeti telepvezetője, egyben a Kwizda Agro szerbiai megbízottja elméletben és gyakorlatban is bemutatta az eredményeket a különféle kultúrák biológiai növényvédelemmel kezelt parcelláin.
Az összejövetelen arról is beszámoltak, hogy – a tervek szerint – novemberre készül el a mintegy 3 millió euró értékű hűtőház, csomagolórészleg, illetve elosztó központ, amely önerőből, banki hitelből, de ugyanakkor a Prosperitati Alapítvány hathatós támogatásának köszönhetően valósul meg.