2024. március 28., csütörtök

Befejeződött az ingyenes úszóiskola

Az adai strandfürdőben 90 második osztályos kisgyerek tanulhatott meg úszni

Az Ada Község Diáksport- és Testnevelőtanár-egyesülete az elmúlt két hétben immár kilencedik alkalommal szervezte meg Adán a strandfürdőben az ingyenes úszóiskolát 90 második osztályos adai, moholi és törökfalui gyereknek, akiknek többsége meg is tanult úszni.

Diplomaosztó a strandfürdőben (Csincsik Zsolt felvétele)

Diplomaosztó a strandfürdőben (Csincsik Zsolt felvétele)

Az úszóiskola kedden fejeződött be az úszóvizsgával és a diplomaosztóval. Az okleveleket Bilicki Zoltán polgármester, Zoran Dragin polgármester-helyettes és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke adta át a gyerekeknek. Az egyesület az idén az ingyenes úszóiskolát a község önkormányzata, az Adica üdültetési közvállalat és a Metal-Hemiko cég támogatásával szervezte meg. A tanfolyamon öt helybeli testnevelő tanár segített a gyerekeknek elsajátítani az úszást, mégpedig Mátyás Magdolna, Sípos Oszkár, Damir Petrovac, Rade Radulaški és Branko Anušić.

– Az úszóiskolában 90 kisdiák vett részt. Közülük 80 gyerek teljesen megtanult úszni, 20 százalékuknak ugyanehhez már nem sok hiányzik. Sajnos van egy-két olyan gyerek is, aki nem sajátította el az úszást. Többé-kevésbé sikeres volt az úszóiskola, elégedett vagyok a diákokkal, szép eredményt értek el – mondta el Sípos Oszkár testnevelő tanár. – A gyerekeknek azt javaslom, hogy élvezzék a nyári szünetet, és ússzanak minél többet, mert fennáll annak veszélye, ha nem úsznak, akkor többet felejtenek. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek elsajátítsák az úszást, mert egy olyan környezetben élünk, ahol erre van lehetőség, hiszen itt a strandfürdő és a Tisza is. Az úszás ismerete csak előnnyel jár a gyerekek számára, akik így bárhová elmehetnek kirándulni, illetve a strandfürdőben és a Tiszán élvezhetik a vízben való tevékenységeket – közölte a testnevelő tanár.

Bilicki Zoltán polgármester elmondta, hogy a helyi önkormányzat az idén 350 000 dinárral támogatta az ingyenes úszóiskola megtartását:

– Az önkormányzat évek óta pénzeszközöket különít el, hogy az általános iskola második osztályát befejező diákok úszóiskolába járhassanak. Ez számunkra nagyon fontos, mivel a tartalmasabb élet alapfeltétele, hogy a gyerekek idejekorán megtanuljanak úszni, és már fiatal korban esetleg olyan sportot válasszanak maguknak, amelyhez az úszás alapfeltétel. A szülők és a közvélemény is támogatja ezt az elképzelést, ami erőt és támogatást ad nekünk ahhoz, hogy folytassuk a programot az elkövetkezőkben is – nyilatkozta a polgármester.