2024. április 20., szombat

Györe sokat érő húsz pontja

Györe László három játszmában győzte le az uruguayi Pablo Cuevast az umagi 250-es torna 1. fordulójában. A zentai játékos ezzel több fontos dolgot tett meg. Először is újra bebizonyította magának, hogy igenis képes folyamatosan verni a ranglistán előtte állókat, azután máris szolid összegű jutalmat nyert, ami csökkenti a rá nehezedő anyagi jellegű nyomást, harmadsorban rendkívül sokat érő 20 pontot nyert, ami nemcsak azért fontos, mert hétfőn levonják tőle a tavalyi San Benedettó-i challengeren nyert 55-öt, hanem mert 99 százalékban bizonyossá lett, hogy a US Openen nem kell selejtezőt játszania. Végső soron megalapozza a haladást, hisz 2019-ben kedvező helyről rajtol, és az ideinél jobb tavasszal – 2018-ban zsinórban kilenc vereséggel rajtolt – legalább oda juthat a ranglistán, ahol jelenleg például Fucsovics Márton vagy Dušan Lajović járnak, vagyis a 40–60. pozíció közé.

Györe jól kezdte az eső miatt 75 perces késéssel, csak 21.15-kor kezdődő csatát. A kilencedik játékban nyerte el a 33 éves uru adogatását, a második szett harmadik játékában pedig újra előnyhöz juthatott volna. Kihagyta az alkalmat, majd kétszer leadta az adogatást. A döntő játszmában azonnal hátrányba került, de nem késlekedett a visszavágással. 3:3-ig haladtak fej fej mellett, a hajrában pedig a zentai játékos ellenállhatatlannak bizonyult.

Györe következő ellenfele a nálánál 13 nappal fiatalabb, a ranglistán 49. német Max Marterer, aki az este kimondott esélyes volt a horvát Nino Serdarušić ellen, és aki elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Roland Garroson a nyolcaddöntőig menetelt, viszont Umagba zsinórban három vereséggel érkezett.

A wimbledoni bajnok Novak Đoković háromhetes játékszünetet vett ki, és legközelebb az augusztus 6-án kezdődő torontói 1000-es tornán rajtol. Đoković a londoni pontokkal feltört az idei lista 5. helyére, mindössze 665 ponttal lemaradva a második helyezett Roger Federer mögött. Mivel a svájci teniszező az év végéig több mint 3000, Rafael Nadal csaknem 4000 pontot véd, Đoković pedig egyet sem, könnyen megeshet, hogy a volt világelső szerb már az évzáró mestertornára a hivatalos ranglista első helyének komoly várományosaként érkezik.