2024. április 24., szerda

Múlt lesz a tolóablak

Ana Brnabić: Az e-közigazgatásnál nincsen jobb módszer a korrupció visszaszorítására
Ana Brnabić (Beta)

Ana Brnabić (Beta)

Ana Brnabić miniszterelnök részt vett a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) kezdeményezés a grúziai Tbilisziben megtartott ötödik, kedden kezdődő nemzetközi csúcstalálkozóján és beszámolt a szerb kormány az utóbbi időszakban az ezen a területen elvégzett tevékenységéről. Felszólalása során a szerb kormányfő elsősorban a digitalizációra és az e-közigazgatás tartalmának a folyamatos bővítésére összpontosított. Mint azt már korábban is számos alkalommal kifejtette, a digitalizáció a szerb kormány egyik prioritása, elsősorban a közigazgatás, a gazdaság és az oktatás területén.

Szerbia az elmúlt egy évben jelentősen növelte azoknak a szolgáltatásoknak a számát, amelyeket a polgárok és a gazdasági társaságok elektronikus formában is elérhetnek. A szerb kormány elve az, hogy a közigazgatás középpontjában a polgároknak kell állniuk. A polgárok megérdemlik, hogy a lehető legminőségesebb szolgáltatásokkal élhessenek, a lehető legkorszerűbb módon. Mi vagyunk a polgárokért és nem fordítva. A kormány nyílt adatbázisokat hoz létre, hiszen ezek mentén csökken a korrupció, növekszik a versenyképesség és az átláthatóság, valamint fokozódik az állam, a polgárok és a gazdasági társaságok közötti bizalom. Az e-közigazgatásnál nincsen jobb módszer a korrupció visszaszorítására – taglalta Brnabić.

A csúcstalálkozót megnyitó Sanjay Pradhan, az OGP igazgatója köszöntőjében külön kiemelte Szerbiát, mondván, hogy az ország, illetve annak kormánya kiemelkedő példája az átlátható adatkezelésnek. Akkor, amikor az országok java része igyekszik minél nehezebben elérhetővé tenni bizonyos adatokat, Szerbia azon van, hogy minél hatékonyabban alkalmazza a nyitott adatbázisok elvét, hangsúlyozta Pradhan.