2024. március 29., péntek

Mától az Ideában is fizetni kell a műanyag zacskóért

A nagyobb üzletláncok boltjaiban két dinár darabja

Miután Delhaize Serbia vállalat Shop&Go üzleteiben megfizettetik a műanyag zacskókat, egyre több üzletlánc csatlakozik ehhez, a környezetvédelmi minisztériummal közösen kezdeményezett megmozduláshoz, amelynek célja a szeméttelepre kerülő göngyöleg, így elsősorban a műanyag zacskók mennyiségének csökkentése. Az Idea honlapján megjelentetett információ szerint mától az ő üzleteikben is két dinárt kell fizetni minden műanyag zacskóért.

A legnagyobb üzletláncok többségében már megfizettetik a zacskókat, de még mindig nem mindegyikben. A szakemberek ugyanis azt állítják, hogy nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni a vásárlók szokásait, és arra ösztönözni őket, hogy vásárláskor vigyenek magukkal szatyrot. A kisebb üzletek, pékségek is csatlakoztak a környezetvédelmi megmozduláshoz, és néhányan közülük textil szatyorral kedveskednek a vásárlóiknak.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter szavai szerint már az elmúlt hónapokban is voltak eredmények, hiszen a Shop&Go boltokban felére csökkent a műanyag zacskók iránti kereslet a megfizettetés első napjaiban.

– Manapság az adatok ennél jobbak, hiszen 60 százalékkal sikerült csökkenteni a zacskók használatát, csak azzal a lépéssel, hogy megfizettetik őket – hangsúlyozta Trivan.

A zacskók megfizettetésének hatását a környezetvédelemre azonban csak az év végén lehet felmérni. Mint a miniszter bejelentette, ha ezek a lépések sem hoznak kellő eredményt, a minisztérium a műanyag zacskók használatának akár a teljes tilalmát is bevezetheti.

Világszerte 35 országban tiltják a műanyag zacskók használatát, míg az EU tagállamiban egyre ritkábban alkalmazzák.

Egyes statisztikai adatok alapján a göngyöleganyagok megfizettetése a legjobb módszer arra, hogy mérséklődjön a műanyag zacskó fogyasztása. Egyes országokban már 80 százalékkal csökkent a használatuk, Szerbia azonban a legszennyezettebb országok közé tartozik, hiszen egy átlag európai polgárra évente 500 műanyag zacskó jut, Szerbiában viszont napi 7 zacskó. Egyes számításokból az derül ki, hogy évente kétmilliárd zacskót használunk/dobunk el. A műanyag zacskók megfizettetésével rendkívül jó eredményeket lehet felmutatni, miközben nem igényel különösebb anyagi befektetést. Az EU tagállami magukra vállalták annak kötelezettségét, hogy 2025-re 80 százalékkal csökkentik a zacskók használatát.