2024. március 28., csütörtök

Megabírság a Google-nek

Az Európai Unió 4,3 milliárd eurós büntetést szabott ki

Az Európai Unió hatóságai az androidos alkalmazások miatt indított versenyügyi eljárás során jelentős büntetést szabtak ki az amerikai Google vállalatra. A Bloomberg hírügynökség információi szerint 4,3 milliárd euró a büntetés összege.

Az Unió versenyjogi biztosa szerint a cég akadályozta a versenytársait és nehezítette a fogyasztók döntési lehetőségeit, mivel a Google az androidon keresztül a saját keresőmotorjára irányítja az okostelefonok felhasználóit.

Az Európai Unió azokat a szerződéseket vizsgálta, amelyeket a Google kötött a mobilgyártókkal és a távközlési szolgáltatókkal. A Google a kétoldalú szerződésekben rákényszeríti a gyártókra és a szolgáltatókra a vállalat termékeinek telepítését.

Az EU tavaly már kirótt egy 2,4 milliárd eurós büntetést a Google-re versenykorlátozás miatt, akkor a társaság vásárlásokat segítő keresőszolgáltatását vizsgálták.

A büntetés mértéke attól függ, hogy az adott piacon mekkora bevételt valósít meg a cég. A bevétel ugyanis nem haladhatja meg a társaság globális éves bevételének 10 százalékát. A Google tavaly 25 milliárd eurós bevételt érhetett el Európában a digitális hirdetési piacon. A 4,3 milliárd eurós büntetés kevesebb, mint az idei évre várt globális bevétel 4 százaléka, a nettó profit 16 százalékának felel meg. Tehát a büntetés egyesek szerint még visszafogottnak is mondható.

Ami a pénzbüntetésnél is fájdalmasabb lehet a cégnek, hogy szabadságot adhat a mobilgyártónak abban, hogy az androidos telefonokra milyen keresőt és böngészőt telepítsenek, nem kell az androidos alkalmazásokat használniuk. Jelenleg az okostelefonok 80 százalékán fut Android operációs rendszer.