2024. április 19., péntek

Adókedvezmények kezdő vállalkozásoknak

Gyorsított vám- és adóeljárásokról tárgyal a kormány az IMF szeptemberben érkező küldöttségével

A pénzügyminisztérium olyan konkrét intézkedéseket készít elő, melyek felgyorsítják a vám- és adóeljárásokat, valamint adókönnyítéseket tervez, melyekről szeptemberben tárgyal Belgrádban a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter.

A tárca közleménye szerint Mali megerősítette a kormányelnök korábbi bejelentését, hogy adókedvezményeket nyújtanak a kezdő vállalkozóknak: gazdálkodásuk első évében felmentik őket a béradó és a kötelező szociális biztosítás fizetése alól.

Elmondta, nagy felelősségtudattal és lelkesedéssel vállalta a miniszterséget, mert olyan konkrét reformintézkedések foglalkoztatják, melyek az ország további gazdasági növekedését serkentik. A prioritás az adóadminisztráció további reformja.

„Nem azt akarom, hogy az adóellenőrök a kávézókat járják és figyeljék, hogy adnak-e az adott helyen nyugtát. Rendszerbeli megoldást kell találni erre a problémára, hogy a rendszerben lássuk meg, hova kell kiszállni ellenőrzésre. Az adó fizetése kötelező, és fontos, hogy a polgárok ennek hasznát lássák, új iskolákat, kórházakat, óvodákat építhessünk a bevételből” – mondta Mali. Ígérete szerint a jövőben hatékonyabb lesz a Vámigazgatóság munkája. A vámtörvény új megoldásaival, melyeknek a javaslatát kedden fogadta el a kormány, egyszerűsítik a vámeljárást, csökkentik a várakozási időt és a papírmunkát, valamint elektronikus adatátvitelt vezetnek be a vámszervek és a magánszektor között.

„A legsúlyosabb döntéseken már túl vagyunk, most a gazdasági növekedés serkentése a cél. Jövőre többet fektetünk az infrastruktúrába, noha ebben már az idén is rekordot értünk el. Azt szeretnénk, hogy Szerbia a tudás, az új technológiák és a fejlődő gazdaság országa legyen, s ennek érdekében vezetjük be a reformokat – fejtegette a pénzügyminiszter. Több makrogazdasági mutatót is kiemelt, köztük azt, hogy az első negyedévben 4,6 százalékos gazdasági növekedést jegyeztek, az infláció viszont soha nem volt alacsonyabb és stabilabb: 1–1,5 százalékos. A GDP-arányos közadósság 60 százalék alá csökkent, és az első félévben több mint 30 milliárd dináros költségvetési többletet mutattak ki – sorolta Mali. Ismételten köszönetet mondott a legidősebbeknek, amiért elviselték a reformok terhét, és megerősítette, hogy hamarosan érvényét veszti a nyugdíjcsökkentési törvény.