2024. március 29., péntek

A harmonikás lány

Látogatottságát, ismertségét, népszerűségét tekintve a zentai „rendezvények” közül messze földön a leghíresebb a kirakodóvásár. A minden hónap első vasárnapján egész éven át „üzemelő” vásár sajátos hangulata ezreket vonz nemcsak a Tisza-vidékről, hanem egész Vajdaságból, sőt külföldről is. Ezt látszik alátámasztani a sok magyar rendszámtáblás gépjármű mellett a szomszédos romániai Temes megyéből érkező autók szép száma is.

A vásárban minden van, és minden olcsóbb, mint a boltokban (a viszonteladók nem fizetnek forgalmi adót), már ezért is érdemes kilátogatni, kitűnő vasárnapi családi program a vásározás, még akkor is, ha az ember (pénz nélkül) csak lődörög a fák árnyékában, és közben olyan rég nem látott ismerősökkel, rokonokkal találkozik, akikkel másutt nem futna össze, csak itt, a vásárban.

A vásárban tényleg minden van. A pecsenye- és sültkolbász-illatot árasztó, műzenét bömböltető lacikonyhák mellett még igazi műélvezetben is részesülhet a vásárlátogató. A júliusi vásár egyik kellemes színfoltja volt a felvételünkön látható, igen szemrevaló fiatal harmonikás hölgy. Utcai zenész a vásárban? Igen, kisszéke elé kalapot téve szórakoztatta a vásár népes látogatóseregét a harmonikás lány. Hogy mennyit sikerült összekalapoznia, nem tudhatjuk, de számunkra, vásározók számára a vasárnap délelőtt üde színfoltja volt a szabadtéri harmonikakoncert. A harmonikás lány pedig elmondhatja magáról, hogy legalább három-négyezer embernek adott szabadtéri koncertet.