2024. április 20., szombat

Képtárlat nyílt a török demokráciáról

Az Újvidéki Kultúrközpontban a múlt hét végén megnyílt a Július 15-e, Törökország nemzeti egységének és a demokrácia napja elnevezésű képtárlat, amelyet a kudarcba fulladt államcsíny (2016. július 15.) áldozatai emlékére szerveztek.

A rendezvényt Törökország szerbiai Nagykövetsége, a Török Együttműködési- és Koordinációs Ügynökség (TIKA) és az Anadolija hírügynökség szervezték. Az Újvidéki Kultúrközpontban szervezett tárlatot ünnepélyes keretek között nyitotta meg Tanju Bilgiç, Törökország belgrádi nagykövete, ott volt Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is.

– Itt az alkalom, hogy visszaemlékezzünk Törökország legválságosabb történelmi pillanatára. A kiállított képek nem csupán a művészetről szólnak, hanem a török nép bátorságáról. Nemcsak az ország becsületét és a szabadságát védték, hanem a legfontosabb civilizációs értékeket és a demokráciát. A legnehezebb pillanatokban Szerbia a török nép mellé állt, nem rejtettük véka alá, hogy támogattuk Erdogan elnököt és a demokratikus hatalmat, amelyet az államcsínykísérlet során támadás ért. Szerbia az elsők között volt a támadás elítélésében.

Két évre rá, országaink között egyre jobbak a kapcsolatok, egyre szorosabbra fűzzük az együttműködést. Vučić elnök és Erdogan elnök kiváló kapcsolatot alakított ki, amely nagy hatással van a Balkán stabilitására és felvirágzó kapcsolataira. Azt szeretnénk, ha minél több törökországi befektető jönne Szerbiába, Újvidékre. Ezenkívül, nagy lehetőség van az idegenforgalmi és a gazdasági együttműködés fejlesztésére – mondta Vučević.

A török nagykövet kifejtette, két évvel ezelőtt a török nép határozottan elutasította az államcsíny lehetőségét.

– Az igazi barátok a bajban is barátok, és ezért újra köszönetet mondok Szerbiának, amiért az államcsínykísérlet után azonnal a legitim hatalom mellé állt. Az államcsínykísérlet évfordulójára tárlatot szerveztünk, amely rámutat arra, hogy a török nép hősiesen kiállt a demokrácia védelmében és megőriztük a jövőbe vetett hitünket. Köszönöm az Újvidéki Kultúrközpontnak és az újvidéki önkormányzatnak azt, hogy lehetővé tették ennek a tárlatnak a megszervezését – mondta Tanju Bilgiç, majd hozzátette: a török befektetők nagy lehetőséget látnak székvárosunkban, főként az IT-szektor területén.