2024. április 25., csütörtök

Pacsér ünnepe

Vasárnap ökumenikus istentisztelettel ért véget a falunapi rendezvénysorozat Pacséron. Július 12. és 15. között tizenharmadik alkalommal került sor a „Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf” elnevezésű ünnepségre.

A szórakozás, barátkozás, találkozás jegyében telt a falunap (Herceg Elizabetta felvétele)

A szórakozás, barátkozás, találkozás jegyében telt a falunap (Herceg Elizabetta felvétele)

A pravoszláv Péter-Pál-napi templombúcsú köré szerveződik minden évben a falu ünnepe, így volt ez most is. Pénteken délután benépesült a futballpálya, ahol Vinai-Miklós Emese, Lőrik Andrea, Farkas Ágnes és Törtei László Zumba vezetésével nyílt fitneszórán vehettek részt az érdeklődők, majd este a 80-as, 90-es évek zenéire szórakozhattak a helybeliek és az erre az alkalomra ide látogatók.

A rendezvénysorozat szombaton egész napos programmal folytatódott: a pacsériak kedvenc kirándulóhelyén pontyhorgászbajnokság nyitotta a napot, majd az amatőr szakácsok hagyományos falunapi babfőzőversenyére is sor került. Negyven horgász próbálta ki szerencséjét és több mint ötven bogrács köré gyűltek a baráti, rokoni társaságok. A babgulyáshoz az alapanyagokat a helyi közösség biztosította. A legjobb falunapi horgászok és szakácsok jutalomban részesültek. Az első helyezést a horgászok között Szilágyi Dezső szerezte meg, második Breznyák János lett, a harmadik helyezést Oláh Tibor érdemelte ki. A halastó partján a zsűri szerint a legjobb babételt Nagy Marica készítette, második Benárik Árpád csapata, a harmadik pedig a bácskossuthfalvi önkéntes tűzoltók csapata lett.

Szabolcski Szabolcs megnyitja a hagyományos falunapi kiállítást (Herceg Elizabetta felvétele)

Szabolcski Szabolcs megnyitja a hagyományos falunapi kiállítást (Herceg Elizabetta felvétele)

Délután a település központjában zajlott a falunap ünnepélyes megnyitója, melyen Szabolcski Szabolcs, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket és megnyitotta a helybeli, közel húsz tagot számláló Szilágyi Gábor amatőr festőcsoport kiállítását. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kislinder Gábor, Topolya községi elnöke és a községi tanács több tagja, valamint a környező települések vezetői. A gyerekek számára is több programmal készültek a szervezők, volt arcfestés, lovaglás, íjászat és különböző játékok várták őket. A frissen sült pacséri lángossal mindenkit megvendégeltek.

A nyolc órakor kezdődő művelődési műsor előtt taekwondo-bemutató volt, majd a szabadtéri színpadon Szabolcski Szabolcs mellett Kecze István, Kisújszállás polgármestere és Dobai János, Torda elnöke köszöntötte a település lakóit.

Szabolcski ünnepi beszédében elmondta, hogy az elmúlt egy évben felújították a középületeiket, és megjavították a faluházat és a helyi közösséget összekötő gyalogutat, a legnagyobb lépésnek a falu jövője szempontjából mégis az tekinthető, hogy ez év január 5-én megnyitották a pacséri gyógyfürdő fedett részét, így az év 365 napján tudják fogadni a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A következő nagyberuházás a pacséri színházterem felújítása lesz, mondta a közép-bácskai falu fiatal vezetője,

A szombat esti szabadtéri műsorban helybeli iskolások, a művelődési egyesület citeracsoportja és vegyeskórusa, Miloš Vujaklija harmonikás, valamint Kisújszállás népes csapata, a 48-as Olvasókör asszonykórusa és férfi dalárdája, Angyal Ferenc szólóciterás, a tordai asszonykórus, a muzslyai citerások és asszonykórus adtak tartalmas műsort. A népes közönség végül tűzijátékkal ünnepelt. Ezt követően a fiatalokat lemezlovas szórakoztatta a futballpályán.

A rendezvények sorát vasárnap ökumenikus istentisztelet zárta a református templomban.