2024. április 19., péntek

A hősiesség emléke

A magyar szabadságharc utolsó győztes csatájára emlékeztek Kishegyesen

Az 1848/49-es magyar szabadságharc első győztes csatáját Pákozd és Sukoró között vívták Jelačić bán seregei ellen, akárcsak az utolsót Kishegyesnél.

Megemlékezők az emlékműnél (Lakatos János felvétele)

Megemlékezők az emlékműnél (Lakatos János felvétele)

Itt Jelačić bán 20 ezer fős csapata Guyon Richárd mindössze 7000 fős magyar seregével csapott össze. A csata kimenetelét Guyon stratégiája határozta meg: míg a magyar jobbszárny feltartotta Jelačićékat, addig a balszárny és a középen állomásozó erők oldalba támadták őket. A szétzilált császári erőket egészen Óverbászig üldözték. Ennek a csatának állítottak emléket a szombaton a kishegyesi nyugati temetőben. Itt található az az 1848/49-es emlékmű, amelyet eredetileg 1887-ben emeltek, de Trianon után leromboltak. Csak 18 évvel ezelőtt, kalandos körülmények között sikerült újra felállítani a másolatát.

Szűgyi István, Kishegyes községi képviselőt-testületének elnöke, a megemlékezés szónoka is azok között volt, akik 2000-ben kiálltak az emlékmű újraállításáért. Szűgyi méltatta a magyar katonák bátorságát és kitartását, Guyon elmés stratégiáját, valamint szólt az emlékmű újraállításának körülményeiről is. A megemlékezésen ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes plébános is felidézte az emlékmű újraállításának sok kitartását igénylő útját, majd áldást mondott.

A megemlékezést ez alkalommal is kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte. Az alkalmi műsor színvonalát a művelődési egyesület Szajkó énekcsoportjának fellépése is emelte. Az énekcsoportot Borsodi Patyerek Orsolya készítette fel.

A megemlékezés végén a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait az emlékműnél. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella tanácstag, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Kerekes Zoltán és Sándor István helyi szervezeti elnökök, a kishegyesi önkormányzat nevében Szűgyi István és Mohácsi Zoltán tanácstag, a kishegyesi helyi közösség nevében pedig Szőlősi Julianna tanácselnök-helyettes koszorúzott.