2024. március 28., csütörtök

Százezren emlékeztek az utolsó orosz cár meggyilkolásának 100. évfordulójára Jekatyerinburgban

Kirill pátriárka vezetésével mintegy százezer ember emlékezett kedden II. Miklós utolsó orosz cár és családja kivégzésének 100. évfordulójára az urali Jekatyerinburgban, ahol 1918. július 17-re virradóra a bolsevikok agyonlőtték az akkor már trónjáról lemondott és házi őrizetben tartott cárt, családját, szolgálóit és orvosukat.

Helyi idő szerint éjjel két órakor indult útnak a körmenet a kivégzés helyszínétől és a 21 kilométerre fekvő Ganina Iama kolostorba tartott. Az orosz ortodox hívők az ország különböző részeiből érkeztek, de külföldről is jöttek emlékezni a cári családra. Mintegy húszezer ember a kolostornál csatlakozott a menethez - közölték a helyi hatóságok.
2002-ben egy hasonló megemlékezésén csupán kétezer ember vett részt.
A kolostor azon helyek egyikén épült, ahol az utolsó orosz cár és családja elégetett maradványait elhantolták a kivégzés után.
A zarándokokhoz szólva Kirill pátriárka hangoztatta, hogy Oroszországnak "tanulnia kell ebből a nehéz és keserű tapasztalatból". "Kitartóan ellen kell állnunk minden olyan gondolatnak és olyan vezetőknek, akik azt ajánlják nekünk, hogy életünk, hagyományaink és hitünk megsemmisítésével fogadjunk el egy új, ismeretlen, boldog jövőt" - szólított fel az egyházi vezető.
II. Miklós cárt és német származású feleségét, valamint öt gyermeküket, szolgáikat és orvosukat 1918. július 16-ról 17-re virradóra a bolsevikok lőtték agyon az Ural-hegységben lévő Szverdlovszkban (ma Jekatyerinburg), ahol házi őrizetben éltek. Gyilkosaik villámgyorsan elföldelték a maradványokat, amelyek nagy részét 1979-ben találtak meg.
A cár, felesége és három gyermeke csontjait 1998-ban Szentpétervárra szállították, de az orosz ortodox egyház megtagadta a méltó temetést tőlük, megkérdőjelezve valódiságukat.
2002-ben az az ortodox egyház mártírként szentté avatta a cárt és családját, 2008-ban az orosz legfelsőbb bíróság rehabilitálta, a bolsevik politikai elnyomás áldozatának nevezte a cári családot.
Az orosz állam a kivégzés 100. évfordulójára nem tervezett semmilyen hivatalos megemlékezést, de a minisztériumok illetékesei részt vesznek egyes egyházi megemlékezéseken.
Az illetékes hatóság az évforduló előestéjén, hétfőn jelentette be, hogy a legújabb genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy valóban a 100 éve meggyilkolt II. Miklós orosz cár és családtagjai maradványait találták meg egykoron Jekatyerinburgban. A feltárt csontok újabb vizsgálatai elvezethetnek ahhoz, hogy az orosz ortodox egyház elismerje, a cári család maradványait tárták fel 1979-ben és teljes pompával végső nyugalomra helyezzék azokat.
A genetikai vizsgálatokat az ortodox egyház rendelte el. Az eljárás során II. Miklós apjának, III. Sándor cárnak a maradványait kihantolták, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy "apáról és fiúról van szó" - jelentették be az illetékesek.