2024. április 23., kedd

Sejtekről, szövetekről és szervátültetésről

Meho Omerović benyújtotta lemondását parlamenti képviselői posztjáról

Meho Omerović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője, az emberjogi és kisebbségjogi parlamenti bizottság elnöke benyújtotta írásos lemondását a parlamenthez. Omerović csupán a képviselői posztjáról mondott le, ám ezzel minden parlamenti megbízatásának is vége szakad. Ennek kapcsán a parlament adminisztratív bizottsága holnap ül össze.

Meho Omerović – Maja Gojković szerint a frankfurti rendőrség jelentése egyértelművé tette, hogy a lopás szándéka vitathatatlan (Fotó: Beta)

Meho Omerović – Maja Gojković szerint a frankfurti rendőrség jelentése egyértelművé tette, hogy a lopás szándéka vitathatatlan (Fotó: Beta)

Omerović döntését az után hozta meg, miután a közvéleményben felháborodást keltett, hogy a frankfurti repülőtéren lopás vádjával állították elő. Azzal vádolták meg, hogy a röptéri free shopból kozmetikai szereket akart eltulajdonítani. Omerović akkor immunitásra hivatkozott, így bűnvádi eljárás sem indult ellene. Tettét később azonban azzal magyarázta, hogy emésztési gondjai miatt a boltból a mellékhelyiségbe kellett sietnie és oda magával vitte a kiválasztott kozmetikumokat is, ám nem akarta  eltulajdonítani, ki akarta fizetni, de a mellékhelyiségből kijövet a repülőtéri rendőrség előállította.

Döntését Đorđe Vukadinović, az Új Szerbia – Szerbia Megmentéséért Mozgalom koalíció képviselője úgy kommentálta ma, hogy képviselőtársára akkora lélektani és politikai nyomás nehezedett, hogy képviselői posztján a maradás tarthatatlan volt.

Noha az ügy kapcsán a nyilvánosságnak nem mutattak be bizonyítékokat, sem jelentéseket az esetről, Maja Gojković, a parlament elnöke nemrég azt nyilatkozta, ő látta a frankfurti rendőrség jelentését, a szándék vitathatatlan.

A parlament ma tartotta meg tizedik rendkívüli ülését, amelynek a napirendjén több egészségügyi téma is szerepelt, így az emberei sejtekről és szövetekről szóló törvényjavaslat, a szervátültetésről szóló törvényjavaslat, illetve az ellenőrzött pszichoaktív szerekről szóló törvénymódosítás.

Az említett törvényjavaslatok alapján nyilvántartás készül az őssejtek adományozóiról, illetve program készül majd a szervátültetésről is, valamint pontosan megfogalmazzák a beavatkozás pénzügyi hátterét is. Egyszerűbbé válik az emberi sejtek és szövetek felhasználásához szükséges engedélyek beszerzése az egészségügyi intézmények számára, illetve újdonságnak számít az is, hogy miután az adományozás tilalmának felesleges költségeit elkerülik, egyszerűbbé válik az emberi szövetek felhasználásához szükséges jóváhagyás megadása is. Az új törvény szerint ugyanis minden felnőttkorú személy írásban vagy szóban megtilthatja saját szöveteinek felhasználását, amit az illető családja az elhalálozás után felmutatva érvényesíthet. Ellenkező esetben, ha arra lehetőség és szükség mutatkozik, minden szerbiai polgár szervdonorrá válhat elhalálozása után.

A szervátültetésről szóló törvény ugyanakkor egy rendszert állít fel, amely minőséges feltételek mellett teszi lehetővé a szervátültetést, vagyis külön választja azokat az intézményeket, amelyek a szervátültetést végzik, illetve amelyek a szervadományozásra hivatottak.

Napirenden szerepel a Szerbia és Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közötti szándéknyilatkozat bővítése a valamikori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közti megállapodás alapján, amely a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását érinti. Ugyanakkor vitát folytatnak majd több olyan bíró beiktatásáról is, akik először lépnek ebbe a pozícióba, a negotini ügyész megbízatásának lejártáról, illetve a büntetések végrehajtásának ellenőrzését végző bizottság tagjainak megválasztásáról.

Ma a képviselők egységes vitát folytattak a napirendi pontokról, és emiatt Zoran Živković, az Új Párt képviselője neheztelt is, mert szerinte nem lehet ezeket a témákat összemosni, egységes vitát folytatni róluk. Mint mondta, már az egészségügyi törvények is megérdemelnék, hogy külön tárgyalják. Živković és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter között hosszabb vita alakult ki, amelynek a középpontjában nem a törvények álltak, inkább arról folytattak eszmcserét, ki számít kettőjük közül ellentmondásosabb politikusnak.