2024. április 25., csütörtök

Mikor lesz már vége a parasztok kizsákmányolásának?!

Társulásra szólította fel a málnatermesztőket Milan Stamatović, az Egészséges Szerbia (Zdrava Srbija) kezdeményezőbizottságának elnöke, aki szerint csak így védhetik ki a hűtőház-tulajdonosok zsarolásait.

„Mindenkinek, a politikailag manipulált málnatermesztőknek is fel kell hagyniuk azzal, hogy vakon hisznek a tékozló haladókban. Politikai hovatartozásra való tekintet nélkül fogjanak össze és állják útját a málnatermesztés lezüllesztésének” – közölte Stamatović. Kiemelte, hogy Vučić elnök, „mint minden mást, a málna árának problémáját is megoldotta, csak nem a termelők javára, akik optimális, 1,75 eurós felvásárlási árat kértek”.

„Vučić a termelői társulások minimális követelésének sem tett eleget, vagyis hogy az első osztályú málna kilóját 125, a másodosztályúét pedig 105 dinárért vásárolják fel, hanem saját mágnásai és hűtőház-tulajdonosai javára döntött, akik már minden megkaparinthatót elvettek a 200 000 jogfosztott málnatermesztőtől” – vélekedik Stamatović. „Vajon mit hazudhatott a haladópárti hatalom saját szófogadó málnatermesztőinek a június 22-ére bejelentett tömegtüntetés előtt? Mi történt valójában a málna felvásárlási árával? S mikor szakad vége a parasztok kizsákmányolásának a haladópárti hűtőházasokkal és a csempészekkel való együttműködéssel?” – sorolta a kérdéseket Stamatović arra emlékeztetve, hogy nem átallottak 60 dinárt kínálni az első osztályú gyümölcsért, és 50-et a másodosztályúért, sőt a felvásárlás megszakításával fenyegetőzni.

A Zdrava Srbija elnöke szerint egyes málnatermesztői társulások képviselői „váratlan audienciákon” jelentek meg a kormányban, ezzel pedig nem a termelők, hanem egy párt, egyetlen ember érdekei szerint cselekedtek.