2024. április 25., csütörtök
HUSZONNYOLC ÉVES A VSZL

Čanak: A vörös sapkásokat felmentették, az üzemanyagár miatt tiltakozókat letartóztatják

„A félelem ellen fogunk küzdeni, amely eluralkodott az emberek között” – jelentette ki Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke a főbizottság díszülésén, amelyet tegnap a VSZL megalakulásának 28. évfordulója alkalmából tartottak. „Felmentették a fegyveres felkeléssel vádolt vörös sapkásokat, közben büntetik azokat, akik a magas benzinár miatt tiltakoztak” – figyelmeztetett a pártelnök. Meglátása szerint annyi más fontos téma mellett a hatalom csupán Koszovó ügyét igyekszik ránk erőszakolni, és annak eldöntését, ki az áruló, vagyis ki az, aki el akarja ismerni Koszovót és ki az, aki nem, illetve hogy ki szurkol a horvátoknak. Ez csak arra jó, hogy eltereljék az emberek figyelmét, és ne tömörüljenek azok köré, akik az érdekeiket képviselik” – fejtegette Čanak. Bírálta a tartományi vezetőséget, amely – mint mondta – nem ismeri el a vajdasági antifasiszta harcot.

„Vajdaságban ma olyan emberek vannak hatalmon, akik nem ismerik el az antifasiszta harcot, és ha a tartomány szempontjából fontos dátumokról van szó, akkor XIX. századi vagy XX. század eleji eseményekhez nyúlnak vissza, nem pedig 1945. július 30-ához és 31-éhez, amikor a II. világháború befejeztével Vajdaság véglegesítette státusát” – mondta Čanak. Megállapítása szerint a VSZL az egyetlen decentralista, polgári, szociáldemokrata, regionális párt, amely ilyen hosszú ideje létezik. Olyan folytonossággal, elvszerűséggel és hitellel bír, amely változásokat hozhat Szerbiának.

A VSZL huszonnyolc év alatt sem távolodott el meghirdetett alapelveitől: a nacionalizmus- és totalitarizmus-ellenességtől, valamint Vajdaság autonómiájától. „Sok kis győzelemből áll össze a nagy mozaik: szabad Vajdaság, demokratikus Szerbia, egyesült Európa” – fogalmazott a pártvezető.

A főbizottsági ülésen számos társadalmi problémáról esett szó: a ritka betegségben szenvedő gyerekek szüleinek megsegítéséről, a nagykikindai illegális szeméttárolásról, a nagybecskereki ivóvízhiányról és légszennyezésről, de olyan kérdésekről is mint a rendőrség decentralizálásának szükségessége vagy a fasizmus megjelenési formái elleni küzdelem.

Bojan Kostreš, a VSZL főtitkára bejelentette, hogy őszre tartják a pártválasztási kongresszust.