2024. április 20., szombat

A wellness hullámán

Az egészségügyben dolgozóknak hamarosan nem lesz okuk külföldre vándorolni

Új szálloda épül Vrnjačka Banján, a Merkur Különleges Kórház keretében működő Merkur Palace, amely spa és wellness tartalmakkal várja majd egy szép napon a vendégeket. Tegnap ennek a létesítménynek az alapkövét helyezték el, az államhatalom csúcsvezetésének a jelenlétében. Ebből az alkalomból Aleksandar Vučić köztársasági elnök újabb béremeléseket helyezett kilátásba az egészségügyben, hogy az ágazatban dolgozóknak ne legyen okuk külföldön keresni a boldogulást.

Az alapkövet Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter és Dejan Stanojević, a Merkur Kórház igazgatója helyezte el. Az államfő mellett Rasim Ljajić kereskedelmi, távközlési és idegenforgalmi miniszter, Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter, valamint Zoran Babić, a Koridori Srbije Közvállalat igazgatója is jelen volt az eseményen. Utóbbi vendég azért érezte fontosnak megtisztelni jelenlétével az eseményt, mert helyi születésű.

Az egészségügyi miniszter Vrnjačka Banja jelentőségét hangsúlyozta, szerinte nemcsak gyógyászati központ, hanem Szerbia egyik legvonzóbb idegenforgalmi célpontja is. Ugyanakkor a világban gombamód szaporodnak a gyógyfürdők, ezért nem szabad a több mint egy évszázados hagyományokra építeni, folyamatos újításokra van szükség – emelte ki Lončar, aki hiszi, hogy a Merkur Palace számos külföldi turistát is vendégül lát majd. A Merkur Kórház jelenleg 50 orvost alkalmaz, ám ha elkészül a szálloda, újabb alkalmazottakra lesz szükség – jegyezte meg Lončar.

Rasim Ljajić a fürdővárosban rejlő idegenforgalmi lehetőségeket méltatta, elmondása szerint az utóbbi három évben 40 százalékkal növekedett az éjszakázások száma. A fejlődéssel összhangban az állam is évről évre kifejezettebben támogatta az üdülővárost, az utóbbi években 150 millió dinárt különített el erre a célra az állami költségvetésből – derült ki a miniszter beszámolójából.

– Csak az infrastrukturális projektumokra 132 millió dinárt különítettünk el a költségvetésből. A jövőben két projektumra tervezünk összpontosítani az egyik a Crkveno Brdo helyreállítása, a másik pedig az első világháborúból származó alagút restaurálása, amely a város új idegenforgalmi szenzációja lesz – taglalta Ljajić.

KORSZERŰ  TARTALMAKAT ÍGÉRNEK

Vrnjačka Banja 94 évvel ezelőtt a Splendor Villa megépítésével vált Szerbia egyik legfontosabb idegenforgalmi központjává – emelte ki Dejan Stanojević, majd az új szállodáról ejtett szót, mondván, hogy a korszerűség szellemiségében épül, hogy kielégítse napjaink vendégének minden igényét, ugyanakkor a hagyományokról sem feledkeznek meg. Szerbiában a gyógyturizmus fejlődik a legdinamikusabban, ezért a jövőben tetemes összegeket óhajtanak ebbe az ágazatba fektetni – hangsúlyozta Stanojević, majd a Merkur Kórház sikereit taglalta: „A létesítmény 775 páciens befogadására alkalmas, jelenleg 736 személyt szállásoltunk el. Az intézményben több mint 400 cukorbeteget gyógyítunk. Sehol máshol Európában nem gyógyítanak ennyi diabéteszben szenvedőt egy helyen. Az új hotel 6500 négyzetméteren terül majd el, 58 szobából és apartmanból áll majd. A spa és a wellness szolgáltatások mellett esztétikai sebészettel, fitneszteremmel, kozmetikai kezelésekkel, masszázzsal, egészségügyi részleggel és korszerű diagnosztikai, illetve gyógyászati teremmel várjuk majd a vendégeket, illetve a gyógyulni vágyókat. A beruházás értéke 4 millió euró. Az a célunk, hogy minél több fiatal egészségügyi szakembert alkalmazzunk, és megpróbáljuk őket az országban tartani.”

VISZLÁT,  NÉMET ÁLOM

Az alapkő ünnepélyes elhelyezése után Aleksandar Vučić szólt az egybegyűltekhez. Az államfő ígéretet tett arra, hogy három vagy esetleg három és fél hónapon belül jelentősen emelkedni fognak a bérek, de ezúttal kizárólag az egészségügyben, hiszen ez az egyik olyan ágazat, amelyből a legtöbb munkavállaló távozik külföldre. Az államfő a folytatásban kitért a szerb kormány reformjaira, megjegyezvén, hogy eredményei talán sehol sem annyira szembeötlőek, mint Vrnjačka Banján. A kormány folytatni fogja a reformokat, az egészségügyben különösen dinamikusan, hogy az orvosoknak, ápolóknak és egészségügyi nővéreknek többé ne kelljen a Németországhoz hasonló fejlett országokról álmodozniuk – jegyezte meg az államfő. Vrnjačka Banja hamarosan úgy fog kinézni, mint Németország bármelyik fürdővárosa, a bérek pedig nem lesznek ötször vagy hatszor alacsonyabbak a németországi fizetésekhez képest – nyomatékosította Vučić, aki később a nap folyamán Párizsba utazott, hogy megkezdje kétnapos franciaországi látogatását, amelynek legfontosabb találkozóira a mai nap folyamán kerül sor. Az előzetes bejelentések szerint ennek a látogatásnak a középpontjában a gazdaság, azaz a két ország közötti együttműködés elmélyítése és a közös beruházások állnak. Emmanuel Macron francia államfővel a mai nap folyamán munkaebéd keretében tárgyal a szerb államfő, és ezt követően esedékes a közös sajtótájékoztató.