2024. április 25., csütörtök

Százával fogytak a gépek a farnboroughi légiszalonon

Mintegy 400 repülőgépre adtak le rendelést a gyártóknak a légitársaságok és lízingcégek a dél-angliai Farnboroughban zajló légiszalon első napján, hétfőn. A rendelések közül 269 megrendelés, 130 szándéknyilatkozat, hét pedig opciós lehívási jog útján érkezett az Airbushoz, illetve a Boeinghez.

A megrendelt gépek háromnegyede keskeny törzsű gép volt, az Airbus A320neo, illetve a Boeing 737 MAX családjából rendeltek a legtöbbet. Széles törzsű gépből az európai gyártó 27-et, a Boeing 30-at adott el. A rendelések listaáron számolt értéke meghaladja a 20 milliárd dollárt (5500 milliárd forintot).
A légiszalon előtt az IBA Group elemzőcég azzal számolt, hogy az emelkedő kerozinárak miatt az idén a tavalyinál kevesebb gépet rendelhetnek a légitársaságok és lízingcégek. A párizsi Le Bourget és Farnborough helyszínnel rendezett szalon évenkénti váltásban követi egymást, tavaly Párizsban 1200, tavalyelőtt Farnboroughban 740 gépet értékesítettek a gyártók. Hogy a július 22-ig tartó farnboroughi szalonon végül mennyi gép lel gazdára, nehéz megtippelni, viszont az üzletek java részét a nyitónapon szokták megkötni, úgyhogy könnyen lehet, nem közelítik meg az eladási számok az elmúlt évek szintjét.
A Londontól délnyugatra lévő repülőtér légi parádéja természetesen nem csak az üzletről szól, rengeteg cég itt mutatja be ambíciózus terveit, prototípusait (például a Rolls-Royce helyből felszálló, hibrid hajtású légi taxiját), felvonul a katonai repülés színe-java, és a látogatók egy sor izgalmas bemutatónak tapsolhatnak.