2024. április 19., péntek

A fantomcégek reneszánsza

Az Adóhivatalnak új munkatársakra van szüksége

Az Adóhivatal az év első hat hónapjában 91 fantomcéget leplezett le, ami 54 százalékos növekedés a tavalyi év ugyanazon időszakához viszonyítva. Dragana Marković, az Adóhivatal igazgatójának elmondása szerint részben ezek a vállalatok tartják életben a szürkegazdaságot, emellett pedig tökéletes paravánként működnek az adócsalás bűncselekményének elkövetése során.

Az említett időszakban 44 bűnvádi feljelentést tettek fantomcégek ellen, annak gyanújával, hogy „valós” gazdasági társaságokat segítettek az adócsalás bűncselekményének az elkövetésében, nyilatkozta a Blic napilapnak Marković, mondván, hogy ezek a vállalatok 847 millió dinárnyi adót sikkasztottak el.

A szürkegazdaság természetesen nem a fantomcégek tevékenységében merül ki, ezért az Adóhivatal célirányos projektumokkal veszi fel a harcot a szürkegazdasággal, együttműködve más állami szervekkel, magyarázta Marković. Mint hozzátette, az Adóhivatal azokkal szemben is felveszi a küzdelmet, akik hosszabb ideje nem tesznek eleget adófizetési kötelezettségüknek, ezért munkacsoportot alapított.

Az Adóhivatal az elmúlt időszakban száz személyt alkalmazott, ugyanakkor továbbra is munkatársakra lenne szüksége, elsősorban közgazdászokra, jogászokra és IT-szakemberekre, emelte ki Marković, mondván, hogy Szerbiában 1 411 lakosra jut egy adóhivatalnok, míg például Horvátországban 876 lakosra, Szlovéniában pedig 823 lakosra.