2024. április 20., szombat

Vb döntő helyett sertéspörkölt

Vasárnap délután Bácsfölváron első alkalommal tartottak falunapot

Vasárnap délután Bácsföldváron először szerveztek falunapi ünnepséget. A rendezvény helyszíne a Đorđe Tapavica Džoja sportközpont volt.

- A falunapunkat nem kötöttük semmilyen dátumhoz. Azért döntöttünk július második hétvégéje mellett, mert a gazdák ilyenkor már befejezték az aratást. Elégedettek vagyunk a fogadtatással, a falubélieknek tetszettek a színes programok – értékelte Bácsföldvár első ilyen jellegű eseményét Emina Brnjevarac helyi közösségi titkár.
A rendezvényt szombaton a Đina Humanitárius Szervezet Játsszunk együtt! elnevezésű, immár második alkalommal megszervezett rendezvénye vezette fel, ennek keretében a sajátos nevelési igényű, a nevelőszülőkkel és szociálisan veszélyeztett környezetben élő, valamint roma gyerekek szombaton és vasárnap is hét különböző foglalkozáson vehettek részt.
A falunap vasárnap délután sertéspörköltfőző-versennyel indult, és a foci vébé döntője helyett 15 csapat tajai választották inkább a fakanalat. A legjobb pörköltet a Bácsföldvári lipicai nevű csapat főzte, a második helyen a csúrogi szőlészek és gyümölcstermesztők Boronj Egyesülete végzett, a harmadik helyet pedig a bácsföldvári Vodokanal Mesterei csapat szerezte meg.
A rendezvény keretében kézimunka-kiállítás is nyílt, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet kézműves termékeket és könyveket árult, adománygyűjtés keretében pedig a falu moziterme villanyhálózatának a javítására gyűjtöttek pénzt a szervezők.
Este már a zene és a tánc volt a fő műsorszám: a helyi Đeram szerb, a magyar kultúrkör pedig magyar táncokat mutatott be, és fellépett a bori kultúregyesület is. Az estet a bácsföldvári Stevan Sekulić vezette újvidéki Parlament együttes koncertje zárta.