2024. április 19., péntek
SAKK – XXII. ZENTAI CSATA – 1697

Magasabb díjazás, több résztvevő

Szombaton délután az ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a 22. sakkverseny, amely immár a Zentai csata – 1697 sakkfesztivál nevet viseli. A versenyt Binder Aranka olimpiai bajnok sportlövő, a tartományi ifjúsági és sportminiszter helyettese, valamint Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere nyitotta meg. A verseny főbírója a pacséri Brindza István.

Az idén két csoportban is folynak a csaták: az A csoportban 89-en, a B-ben 28-an, összesen tehát 117-en vesznek részt. Az előző évhez képest több mint 30 résztvevővel megnövekedett a létszám, ami talán a magasabb díjazásnak is köszönhető, valamint a B csoportnak, ahol a gyengébb Élő-pontszámú játékosok is sikereket arathatnak. A verseny nagy esélyesei a rijekai Ognjen Cvitan és az újvidéki Aleksandar Kovačević nagymesterek, mindketten megnyerték az első két partijukat. A fordulók délután 5 órakor kezdődnek, kivéve az utolsót, amelyre délután 2-kor kerül sor.

Az 1. forduló fontosabb eredményei: Cvitan–Altantuya 1:0, Zsukov–Kovačević 0:1, Čabarkapa–Pajzer 1:0, Molnár–Vučinič 0:1, Tošić–Nestorović I. 1:0, Farkas S.–Nomin-Erdene 0:1, Nestorović D.–Janjušević 1:0, Wang–Farkas T. 0:1, Budisavljević–Toncseva 1:0, Csízik–Dimitrov 0:1, Simonyi–Tóth 1:0.

A 2. forduló: Šljukić–Cvitan 0:1, Kovačević–Sirotanović 1:0, Mijić–Čabarkapa remi, Vučinič–Juhász 1:0, Mihov–Tošić remi, Nomin-Erdene–Uuriintuyua 1:0, Peycheva–Nestorović D. 0:1, Farkas T.–Otawa 1:0, Dimitrov–Stojkovska 1:0, Pacal–Simonyi remi, Petrović–Nagy A. 0:1.

A pillanatnyi sorrend: Cvitan, Vučinič, Nestorović D., Farkas T., Milošević, Dimitrov, Jordanov, Zegarac, Pratyusha, Mitev, Pletl, Kovačević, Nomin-Erdene, Nagy A., Batsuren, Kumić 2-2 pont stb.