2024. március 29., péntek
VÍZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA

Rossz kezdés után kiütés

Kemény csatákat hozott a spanyol–magyar összecsapás (Fotó: MTI)

Kemény csatákat hozott a spanyol–magyar összecsapás (Fotó: MTI)

Bár Szilágyi Dorottya találatával a magyar női vízilabda-válogatott szerezte meg az első gólt a szombati esti, Spanyolország elleni csoportrangadón a barcelonai vízilabda-Európa-bajnokságon, a hispánok gyorsan kiegyenlítettek, majd 2:1-nél már náluk volt az előny. Szilágyi ugyan kiegyenlített, az első negyedet mégis az emberelőnyöket jobban értékesítő hazai csapat nyerte meg egy találattal. A második nyolc perc elején Szilágyi harmadszor is eredményes tudott lenni, viszont mivel társai ekkor csak a kapufákig jutottak, a spanyol lányok minden megerőltetés nélkül kétgólos előnybe kerültek. Igaz, a félidő vége előtt Leimeter Dóra még szorossá tudta tenni a mérkőzést. A harmadik játékrész és főleg az emberelőnyök kihasználása katasztrofálisan sikeredett a magyar csapatnak. Ezt a negyedet a házigazdák 3:1-re nyerték meg, és ezzel tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés. A találkozó zárószakasza hatalmas kapkodást és gólzáport hozott, amiből a spanyolok jöttek ki jobban, és végül négygólos győzelmet arattak.

Bíró Attila szövetségi kapitány így értékelt a találkozó után: „Az emberelőnyös és emberhátrányos szituációkon ment el a mérkőzés. Azt gondoltam, hogy még fejlődnünk kell, az emberelőnyöket talán nehezebb belőni nekünk most, mint kivédekezni. Viszont úgy kellett volna védekezni, ahogyan két hónappal ezelőtt megtették már ezek a játékosok ez ellen a spanyol csapat ellen. Most nem sikerült. Meg kell oldani az emberhátrányos védekezést, mert enélkül nem lehet nyerni. Ha az elején a kevés előnyünkből többet belövünk, másként alakul, de négy per nullával kezdtünk. Aztán a végén a kegyelemalamizsna fórokat, mikor megkaptuk, belőttük. Nyilván az sem mindegy, mikor kapjuk az előnyöket. Ez a realitás a spanyolok ellen, bízom benne, bármikor összekerülünk velük, szorosabb lesz. A törökök elleni meccset nem lehet gyakorlásra felhasználni, ilyen gyenge csapat ellen nem lehet gyakorolni, biztosan nyerünk majd. Furcsa, hogy éjszakai meccs után kettőkor mi kezdjük a vasárnapot, de megoldjuk.”

A törökök elleni meccset tökéletesen vetítette előre a mester. A magyar lányok ugyanis már az első negyedet követően 8:1-re, a félidőben pedig 13:2-re vezettek. Végül már csak az volt a kérdés, hogy Keszthelyi Ritáék felül tudják-e múlni az oroszok által Törökországnak lőtt 35 gólt. Ez ugyan nem sikerült, de emiatt biztos nem fognak bánkódni Szilágyiék. Egy pihenőnapot követően kedden Magyarország Szerbiával fog megmérkőzni, amely szombaton remekül kezdte a Németország elleni találkozót. Nina Josifović, Lara Luka és Tijana Jakovijević játékát és góljait lehet elsősorban kiemelni. Az első negyedet 3:1-re nyerte meg a szerb válogatott, és a szünetig a németek nem is tudták csökkenteni hátrányukat. A harmadik negyed végén Jelena Vukovićék egymás után elkövettek néhány hibát, amit az ellenfél kihasznált, így az utolsó nyolc percet 7:7-es állással kezdhették a felek. A lélektani előnyben lévő németek a mérkőzés során először megszerezték a vezetést, Josifović ugyan egyenlíteni tudott, de a kilencedik német találatra már nem érkezett válasz, holott az utolsó fél percben Vukovićnak lehetősége lett volna az egyenlítésre.

Dejan Jovović szövetségi kapitány így értékelte a látottakat: „Nem tudtunk kitartani a végéig. Világosan látszik, hogy ennek a csapatnak több ilyen találkozóra van szüksége, hogy meg tudják mutatni tehetségüket.” Ivana Ćorović csapatkapitány mindezt a következő szavakkal egészítette ki: „Jól kezdtük a találkozót, előnyben voltunk. Egyszerre azonban törés állt be a játékunkban, és onnan már nem tudtunk visszajönni.”

Vasárnap az oroszokkal mérkőztek meg a szerb lányok. Már az első negyedet követően világossá vált, hogy a két csapat nincs egy súlycsoportban. A félidőben már 15:1-re vezettek az oroszok, akik a harmadik negyedben kissé visszavettek a tempóból, hogy aztán a záró nyolc percet ismét fölényesen nyerjék meg. Jovovićékat csak két tény vigasztalhatja: a török lányok nagyobb verést kaptak az oroszoktól, továbbá a másik csoportban is vannak olyan válogatottak, amelyek húsznál több gólt kaptak egy találkozón. Az A jelű hatosban Horvátország Hollandiától, Izrael pedig Olaszországtól szenvedett megsemmisítő vereséget.

Eredmények, A csoport, 1. forduló: Hollandia–Horvátország 21:1, Izrael–Olaszország 2:21, Franciaország–Görögország 5:12. 2. forduló: Izrael–Hollandia. Az Olaszország–Görögország és a Horvátország–Franciaország találkozó lapzárta után ért véget. A sorrend: Hollandia, Olaszország és Görögország 3, Franciaország, Izrael és Horvátország 0 pont.

B csoport, 1 forduló: Magyarország–Spanyolország 9:13 (2:3, 2:2, 1:3, 4:5), Szerbia–Németország 8:9 (3:1, 2:2, 2:4, 1:2), Oroszország–Törökország 35:4. 2. forduló:Törökország–Magyarország 5:32 (1:8, 1:5, 1:9, 2:10), Szerbia–Oroszország 2:27 (1:6, 0:8, 1:3, 0:10). A Németország–Spanyolország találkozó lapzárta után ért véget. A sorrend:Oroszország 6, Magyarország, Spanyolország és Németország 3, Szerbia és Törökország 0 pont.