2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Észak Pokla nem kegyelmezett

Olivier Naesen Rafał Majka felett repült át a 9. szakaszon (Fotó: Beta/AP)

Olivier Naesen Rafał Majka felett repült át a 9. szakaszon (Fotó: Beta/AP)

Parádésan zárult a Tour de France első hete. Szombaton 181 kilométernyi sík kanyargás várta a kerekeseket. A nap a várakozásokhoz híven mezőnyhajrát hozott, amelyet az előző napot is behúzó, fiatal holland Dylan Groenewegen nyert meg.

Sokkal jobban várták a szurkolók a vasárnapot, amely az első hét koronájaként a legendás Párizs–Roubaix versenyt idézte meg. A 156,5 kilométer során a mezőnynek 15 szektort, összesen 22 kilométert kellett teljesítenie a tavaszi egynaposról ismerős macskaköveken.

A könyörtelen terep hamar vezéráldozatot szedett, Richie Porte még az első köves útszakasz előtt bukásba keveredett, s kulcscsonttörés gyanújával azonnal fel kellett adnia a versenyt. A bukások, defektek a szektorok során folyamatosan rostálták a mezőnyt, s a versenyt az összetettre vagy sprintre éhes csapatok képtelenek voltak irányítani. Támadás támadást követett, s végül az utolsó előtti szektorban Yves Lampaert, John Degenkolb és az összetettéllovas Greg van Avermaet elmenése sikeresnek bizonyult. A hármasból az élete első Tour-etapsikerét arató Degenkolb hajrázott a legjobban – sikere nem volt véletlen, a sprinter 2015-ben a Párizs–Roubaix-n is diadalmaskodott…

Ma az első szünetnapra kerül sor, holnap az Annecy és Le Grand-Bornand közti 158,5 kilométeres, alpesi hegyi etap vár a mezőnyre.

Végeredmény, Tour de France, 8. szakasz (Dreux–Amiens Métropole, 181 km): 1. Dylan Groenewegen 4:23:36 óra, 2. Peter Sagan, 3. John Degenkolb, 4. Alexander Kristoff, 5. Arnaud Démare a. i. stb. 9. szakasz (Arras Citadelle–Roubaix, 156,5 km): 1. John Degenkolb 3:24:26 óra, 2. Greg van Avermaet, 3. Yves Lampaert a. i., 4. Philippe Gilbert +19 mp, 5. Peter Sagan a. i. stb. Az összetett állása (még 12 szakasz van hátra): 1. Greg van Avermaet 36:07:17 óra, 2. Geraint Thomas +43 mp, 3. Philippe Gilbert +44 mp, 4. Bob Jungels +50 mp, 5. Alejandro Valverde +1:31 perc stb.