2024. április 25., csütörtök

Mélyre ástak, és magasra emelkedtek a színházi munkában

A Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborának gálaműsorát a zentai Művelődési Ház színháztermében tartották meg

A tábor immár tizenegyedik éve ad lehetőséget arra, hogy a színház szerelmesei, az amatőr színházcsinálók (prózai színészek, rendezők, a mozgásszínház iránt érdeklődők) remek oktatók keze alatt sajátítsák el a szakma minden csínját-bínját. A július 8-tól 15-ig tartó képzésen a színjátszó csoportokat Patonay Anita színész, drámatanár, Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus, szakíró és Sardar Tagirovsky rendező, színész, fordító vezette, a mozgásszínházi csoporttal Widder Kristóf táncművész, koreográfus, rendező dolgozott, a rendezői csoport Komáromi Sándor rendező, drámatanár vezetésével alkotott, a táborlakók beszédtechnikájával pedig az idén is Hernádi Kriszta logopédus, beszédtanár foglalkozott.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

A szervezők partnerei a tehetséggondozásban a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ (Zenta), a tábor támogatói pedig a Bethlen Gábor Alap, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Szabadka város önkormányzata és a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma. A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

A gálát megnyitó Raffai T. Ágnes, a VMMSZ munkatársa, a MAdT egyik főszervezője a következő szavakkal köszöntötte a közönséget: – Nagy öröm látni, hogy nem csupán a családtagok és a barátok jöttek el ma megnézni bennünket, hanem igazán sok olyan kedves ismerőst is látok a nézőtéren, akik évek óta figyelemmel kísérik a táborozók munkáját, illetve fejlődését, mert úgy gondolom, valóban egy fejlődési ívről beszélhetünk a rendezvényt illetően. A fiatalok rengeteg munkát pakolnak bele ebbe az egy hétbe, és igazán csodálatra méltó, mennyire koncentráltan, elhivatottan és felelősségteljesen vesznek részt a foglalkozásokon.

Jó érzés volt azt is megtapasztalni, hogy nem kellett senkinek könyörögni az együttműködésért, hiszen mindenki tisztában volt vele, miért van itt: dolgozni, fejlődni, „táplálkozni”, feltöltődni. Mi pedig igyekeztünk ehhez minden lehetőséget megteremteni, nem utolsósorban például nagy tapasztalattal rendelkező, kiváló oktatókat meghívni, akik segítenek a résztvevőknek igazán mélyre ásni, ezáltal pedig magasra emelkedni.