2024. április 20., szombat

Dupla jubileum jegyében

Szombaton este megkezdődött a palicsi filmfesztivál

A palicsi szabadtéri színpadon szombaton, ünnepélyes megnyitóval és két film vetítésével megkezdődött el az idei filmfesztivál. Az egybegyűlteket Bogdan Laban, Szabadka polgármestere köszöntötte:

– Isten hozta a kedves vendégeinket Lifka Sándor, Danilo Kiš, Kosztolányi Dezső és Stevan Raičković városában. Szabadkán a kultúra egy nyelven szól, ez pedig fenséges, időtlen és varázslatos. A palicsi filmfesztivál nagy jelentőséggel bír szerbiai és európai szinten, de mindenekelőtt Szabadkának fontos. Természetesen nem hasonlítanám össze a Cannes-i, a velencei vagy a berlini filmfesztiválokkal, viszont a palicsi filmfesztivál immár 25 éve kulcsfontosságú szerepet tölt be városunk turizmusának és kulturális életének népszerűsítésében. Ez az egyik leglátogatottabb fesztiválunk, számos hírességet látott vendégül, azon ritka fesztiválok egyike, amely kizárólag európai filmalkotásokat mutat be, és európai szinten is elismerést nyert. A város kötelessége, hogy a fesztivál megbízható partnere legyen – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Ezután Igor Mirović tartományi kormányfő fordult a közönséghez:

– A tartományi kormány nevében mondhatom, hogy a palicsi filmfesztivált a jövőben az eddigieknél jobban támogatjuk. Az elmúlt 25 évben bebizonyította, hogy ezt megérdemli. Törekszünk majd arra is, hogy segítsük a fejlődését – ígérte Igor Mirović.

A megnyitó folytatásában, Radoslav Zelenović fesztiváligazgató társaságában, Mira Banjac, a fesztiváltanács leköszönő elnöke átadta a filmfesztivál alapító okiratát Dušan Kovačevićnek, az új elnöknek, aki viszonzásul az ezüst jubileum alkalmából a fesztivál első ezüst érméjét nyújtotta át Mira Banjacnak. Ezek után  Dušan Kovačević megnyitotta a 25. palicsi filmfesztivált.

A nyitófilmje a versenyen kívüli  Boldog Lazzaro című olasz film volt, de a vetítése során sajnos technikai problémák adódtak és a másnapi reprízvetítése is elmaradt. A szervezők emiatt a nézők elnézését kérik, és ígérik, hogy az alkotást levetítik a filmfesztivál revüprogramjában, megtekintése pedig díjmentes lesz.

 Az európai kinematográfia tükre

 A filmfesztivál első sajtótájékoztatóján Radoslav Zelenović emlékezett vissza a fesztivál kezdeteire:

– A 25 év alkalmat ad egyfajta összegzésre arra vonatkozóan, hogy a palicsi filmfesztivál mit tett a környezetünkért és annak kulturális életéért. Nem lehetünk túlságosan szerények. A fesztiválnak évekig egyfajta összefoglaló jellege volt, tizenöt éve pedig kialakult a koncepciója, az arculata is. Azóta kizárólag európai filmeket mutatunk be, így a fesztivál az idén tulajdonképpen kettős jubileumot ünnepel. Számunkra nagyon sokat számít, hogy a fesztiválunk európai szintű elismerést nyert. A jövőre nézve is az a célunk, hogy a palicsi filmfesztivál az európai kinematográfia tükre legyen – hallottuk Radoslav Zelenovićtól.

Miroslav Mogorović műsorigazgató, saját elmondása szerint mély tiszteletet érez a filmek, a fesztivál és Palics iránt:

– A palicsi filmfesztivál jelentette számomra az első komoly kapcsolatot a filmiparral. Azóta rengeteg tapasztalattal, élménnyel és tudással gazdagodtam. Úgy vélem, hogy ez a fesztivál lehet az eddigieknél is szerteágazóbb, képes tovább fejlődni, akárcsak Palics. Az infrastruktúra is fejlődésnek indult, néhány helyszínt felújítottak, most azonban gondoskodnunk kell arról, hogy ezeket minél izgalmasabb tartalmakkal töltsük meg – fejtette ki Nenad Dukić művészeti igazgató, egyben műsorigazgató, a versenyprogram szelektora pedig hozzátette, hogy szerinte a fesztiválnak arra kell törekednie, hogy minél időszerűbb legyen.

 „A képekben hiszek”

 A filmfesztivál első versenyfilmjét, a Styx című német alkotást szombaton a nyitófilm után tekinthették meg a nézők. A sajtótájékoztatón üdvözölhettük Wolfgang Fischert, a film rendezőjét és forgatókönyvíróját. Wolfgang Fischer valójában képzőművész, és kísérleti filmeket kezdett el készíteni, majd egyre jobban megszerette a filmezést. A Styx a migránshelyzettel foglalkozik.

– Kötelességemnek éreztem, hogy ehhez a témához nyúljak. A Styx valójában kalandfilm, és kalandos volt elkészíteni is. A természetben, nyílt vízen forgattuk, holott sem én, sem Susanne Wolff, a film főszereplője, nem tudtunk sokat a hajózásról. A film forgatása mindenképpen jó alkalmat adott arra, hogy a bővítsük az ismereteinket. A Styx főleg a képekre támaszkodik, nagyon kevés szöveg jellemzi. Sokan óva intettek attól, hogy ilyen filmet készítsek, azt mondták, túlságosan kísérleti lesz. Végül mégis ilyen lett, mert inkább a képekben hiszek – hallottuk Wolfgang Fischertől, aki mindenekelőtt fontosnak tartotta elmondani azt, hogy mennyire szép Palics a fesztivál helyszíneként.

 Ma a palicsi filmfesztiválon 

A palicsi szabadtéri színpadon, a versenyprogram keretében, ma 21 órától a The Real Estate (Ingatlanok) című svéd filmet (rendezők: Axel Petersén, MånsMånsson) tekinthetik meg a nézők, 23 órától pedig a Vladimir Blaževski rendezésében készült A majom éve című macedón alkotást. Az új magyar filmeket bemutató programrészben 16 órától a palicsi Abbáziában, 19 órától pedig a szabadkai Lifka Sándor Art Moziban a Mészáros Márta rendezte Aurora Borealis – Északi fény című filmet vetítik. A palicsi Vitorlásklubban, a fesztiválpartin 23 órától a Perpetuum Mobile zenél. A részletes program a fesztivál honlapján tekinthető meg.