2021. szeptember 16., csütörtök

Tartózkodásra jogosult külföldi EU-állampolgárok is kieshetnek az engedélyezési rendszerből

Forrás: Centre for International Governance Innovation
Forrás: Centre for International Governance Innovation

Fennáll a kockázata annak, hogy a tartós nagy-britanniai letelepedésre a brit EU-tagság megszűnése után is teljes mértékben jogosult külföldi EU-állampolgárok közül sokan kiesnek a brit kormány által számukra kidolgozott engedélyezési rendszerből, egyebek mellett azért, mert egyszerűen nem lehet tudni, hogy hányan vannak - áll a Migration Observatory hétfőn ismertetett elemzésében.

Az Oxfordi Egyetem mellett működő, független migrációkutató elemzőműhely tanulmánya szerint a jelenleg rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján nem lesz könnyű kiszámolni még azt sem, hogy hányan nem jutnak majd hozzá az őket egyébként megillető letelepedett státushoz. Ennek az a legfőbb oka, hogy nincsenek pontos számok azokról a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokról, akik a Brexit után is maradni szeretnének.
A Migration Observatory szerint ebben a helyzetben előfordulhat, hogy közülük több tízezren elveszítik jelenlegi jogi státusukat, ráadásul úgy, hogy ez a hivatalos adatokból ki sem derül majd.