2024. április 24., szerda

Átadták a Belgrád víziváros első lakótömbjét

Szombaton ünnepélyesen megnyitották a Belgrád víziváros épületegyüttes első lakótömbjét

Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić miniszterelnök, Siniša Mali pénzügyminiszter, Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere, Muhamed Alabar, az Eagle Hills vállalat elnöke ésNikola Nedeljković, a Belgrád víziváros cégnek az igazgatója. A megnyitóünnepségen együtt vágták el a szalagot. Az ünnepélyes megnyitót többek között megtisztelték jelenlétükkel Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović és Rasim Ljajić miniszterek is.

Aleksandar Vučićköszönetet mondott mindenkinek, aki hitt a projektum megvalósulásában.

–Sokan elítélték, vagy nem hittek az eredményben. Nekünk ez sikerült, azt tettük, amit megígértünk, egy új képet alkottunk Belgrádról. Mindezt azért, mert hittünk a sikerben, a polgárainkban és a törekvéseinkben – emelte ki Vučić.

A Belgrád víziváros épületkomplexum a Száva partján, mintegy egymillió négyzetméteren fekszik. A projektum megvalósítása 2015-ben kezdődött, és most készültek el az első épületek. Összesen 6000 lakás építését tervezik, ahol 14 000 ember él majd, a terület pedig 12 ezer személynek ad munkahelyet. Az új lakótömbbe szombaton már beköltözhettek az első lakók. A Száva partján még két lakótömb épül, az egyiknél már a huszadik emeletnél tartanak az építkezési munkálatok, ezenkívül készül a 300 000 négyzetméteres bevásárlóközpont is, és hamarosan megkezdődik a központi torony építése is.

–A következő időszakban, amikor megnyitjuk az épületek valamelyikét, valamint Európa legmagasabb tornyát, szeretném, ha jelen lennének Szerbia polgárai is. Mindez arról tanúskodik, hogy a fejlődés útján halad Szerbia, s a róla megalkotott új képre mindenki büszke lehet, nem csak azok, akik Belgrádban élnek. Ilyen projektumok kellenek Újvidéken, Nišben, Kragujevacon, Leskovacon, Szabadkán, Kruševacon. Ma Belgrád mosolyát építjük, de egyben bemutatjuk az országról alkotott legszebb képet is – hangsúlyozta Aleksandar Vučić, és köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett a munkálatokban.